Direct naar artikelinhoud
Economie

313.000 nieuwe jobs tegen 2023, maar wie vult ze in?

313.000 nieuwe jobs tegen 2023, maar wie vult ze in?
Beeld Hollandse Hoogte / Herman Engbers

Tegen 2023 komen er in België 313.000 extra jobs bij, waarvan 200.000 in Vlaanderen. Dat voorspellen onder meer het Planbureau en Statistiek Vlaanderen. Goed nieuws, maar hoe gaan we al die vacatures invullen?

De voorbije vier jaar zijn er netto 200.000 jobs bijgekomen in ons land, en die trend zet zich ook de komende jaren door. Het Planbureau, Statistiek Vlaanderen, het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) en het Institut Wallon de l'Evaluation, de la Prospective et de la Statistique (IWEPS) voorzien een toename van 313.000 jobs tegen 2023: 200.000 in Vlaanderen, 81.000 in Wallonië en 32.000 in Brussel. De werkloosheidsgraad zal in Vlaanderen dalen tot 4,4 procent.

Hoewel de economische groei de komende jaren wat vertraagt, blijft de positieve conjunctuur aanhouden. De jobtoename is bijzonder positief nieuws, zegt arbeidsmarktspecialist Marc De Vos (UGent). "Als die voorspellingen uitkomen, gaan we richting een volledige tewerkstelling voor heel Vlaanderen."

Al erkent hij dat een dalende werkloosheidsgraad ook risico's met zich meebrengt, namelijk een grotere krapte op de arbeidsmarkt. Nu al zijn er 140.000 openstaande vacatures in ons land, terwijl er nog steeds heel wat werkzoekenden zijn. Die zogenoemde mismatch op de arbeidsmarkt zal alleen maar groter worden. In sectoren waar nu al heel wat openstaande jobs zijn, zoals de schoonmaaksector, de IT en de gezondheidszorg, zal het alleen maar moeilijker worden om geschikte werknemers te vinden. Maar ook buiten die sectoren zal het voor werkgevers moeilijker worden. "Het knelpuntgevoel zal verbreden. We gaan een bredere war on talent krijgen", verwacht De Vos. Hij ziet daarbij vooral mogelijkheden. "Dit geeft ons een ongelooflijke hefboom om al die groepen die al zo lang aan de zijlijn staan te activeren: vrouwen, 60-plussers, niet-Europese burgers en laaggeschoolden."

'Dit geeft ons een ongelooflijke hefboom om al die groepen die al zo lang aan de zijlijn staan te activeren: vrouwen, 60-plussers, niet-Europese burgers en laaggeschoolden'
Arbeidsmarktspecialist Marc De Vos (UGent)

Vraag is: hoe gaan we al die jobs invullen? Dat zal een gecoördineerde aanpak vergen waarbij alle beleidsniveaus de handen in elkaar slaan, zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad. "Je moet investeren in opleidingen zodat jongeren via de juiste studiekeuze naar die vacatures geleid worden. Ook opleidingen en vormingen op latere leeftijd blijven nodig, net als intelligente migratie. Er is echt een breed scala aan maatregelen nodig." En daarvoor is geen tijd te verliezen, stipt ook De Vos aan.

Uitkeringen snellen doen dalen

Volgens Denys zou een van de belangrijkste maatregelen de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd zijn, iets waar meerderheidspartijen N-VA en Open Vld al lang voor pleiten. De kans lijkt echter klein dat die er komt, aangezien CD&V en MR er niet voor gewonnen zijn. Mogelijk komt er wel meer degressiviteit, waarbij de uitkeringen sneller dalen en werkzoekenden meer aangespoord worden om actief naar werk te zoeken. Dat wordt dezer dagen besproken in het kader van de arbeidsdeal die de regering hoopt te sluiten.

Of het aantal jobs ook werkelijk in een rotvaart zal blijven toenemen, is echter niet zeker. De arbeidsmarktspecialisten plaatsen kanttekeningen bij de prognoses. Ze wijzen op de onzekere geopolitieke situatie: de brexit, de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump ontketent en de migratiecrisis zouden de conjunctuur snel kunnen doen keren. "We leven in volatiele tijden", waarschuwt De Vos.