© Pexels

Zo blijft je bikini of badpak langer mooi

Nieuwe bikini (of twee, drie) gescoord? Je mooiste swimwear moet natuurlijk zo lang mogelijk meegaan. Met deze tips blijft je bikini of badpak langer mooi!

cityfashion

Uitwringen is een no-go

First things first: Je bikini of badpak bestaat voor het grootste deel uit lycra (polyamide en elastomeer bijvoorbeeld). Doorgaans geldt: hoe kwalitatiever je badpak, hoe meer lycra er in verwerkt is om een goede pasvorm te garanderen. Hoe minder deze vezel beschadigd raakt, hoe langer je bakpak of bikini zal meegaan.

Om de vezel zo goed mogelijk te beschermen en dus de pasvorm van je badpak of bikini te behouden is het belangrijk dat je nooit (nooit!) je natte bikini of badpak uitwringt. Je rekt de vezels daarmee zodanig uit dat ze ze nooit meer naar hun oorspronkelijke dichtheid kunnen herstellen. Leg je badkleding in plaats daarvan op een handdoek, plooi deze dubbel en druk zachtjes je bikini of badpak wat droog.

Verkleuringen en slijtage vermijden

Chloor, zonlicht, zout water en zweet: het zijn allemaal natuurlijke vijanden van lycra die verkleuringen en slijtage in de hand werken. Volgens lingerie-experte Sheron Oosterhof van XL-Lingerie is het daarom een must om op voorhand een douche te nemen (in je bikini of badpak). Het zuivere water zorgt er namelijk voor dat er minder chloor wordt opgenomen.

Spoel je badpak of bikini na je zon-of zwemsessie zo snel mogelijk uit in in koud of handwarm water om blijvende verkleuringen (door water of zonlicht) te voorkomen. Kun je het niet meteen in een sopje steken? Spring dan nog eens onder de douche vlak nadat je uit het water komt. Laat het vervolgens zeker niet te lang in je tas steken!

Je swimwear wassen? Dat doe je zo

Was je exemplaar met de hand in koud of handwarm water met een wasmiddel dat geschikt is voor fijne was. Toch in de wasmachine? Was je badpak of bikini op het fijnste wasprogramma (het wolprogramma of het handwasprogramma bijvoorbeeld) en apart zonder wasverzachter. Leg je badkleding nadien plat neer en laat het vervolgens aan de lucht drogen. Steek het nooit in de droogkast en vermijd radiators: een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lycra afbreekt.

In dit badpak komt jouw figuur het mooiste uit

© Marie Jo

Badpakken zijn deze zomer helemaal terug van weggeweest! Klaar om te stralen op het strand? Aan de hand van je lichaamstype vertellen wij je welk badpak het best bij je past.

Het peerfiguur

Is de onderkant van je lichaam breder dan de bovenkant? Dan ben je een peer. Vrouwen met dit figuur hebben meestal een platte buik, slanke taille, smalle schouders en brede heupen. De borsten zijn in verhouding klein, de bovenbenen gespierd. Het is in dit geval belangrijk de aandacht van je heupen af te leiden door je bovenlichaam in de kijker te zetten.

Kies bijvoorbeeld voor een strapless model, een haltertop of prints, rushes of plooitjes op je borsten. Zo creëer je hier optisch wat meer volume en breng je je heupen in balans. Of creëer wat extra curves met een push-up.

Het appelfiguur

Als je een appelfiguur hebt, heb je vooral bovenaan veel volume. Denk: grote borsten, brede schouders, weinig taille en een buikje. Je benen en heupen zijn dat weer opvallend slank en smal. Kies voor een corrigerend badpak om je buik te camoufleren en zorg ervoor dat je borsten voldoende steun krijgen.

Zwart, maar ook verticale of diagonale strepen doen het goed bij jouw lichaam. Diep uitgesneden badpakken verleggen de aandacht naar je slanke benen. Jij moet vooral je schouders en heupen accentueren zodat je een taille creëert.

Het zandloperfiguur

Zandlopers hebben een duidelijke taille en de heupen zijn in verhouding met de schouders. Kies niet voor een strapless model, want hierdoor lijken je schouders breder. Ga voor een haltertop met sexy decolleté en hoge taille slip.

Het recht figuur

Zijn de boven- en onderkant van je lichaam gelijk? Dan heb je een recht figuur. Je bent atletisch gebouwd, hebt weinig taille en niet bepaald ronde vormen. Schouders en heupen zijn aan de smalle kant en daardoor is het leuk dat je een badpak kiest met uitsnede vooraan of achteraan.

Hierdoor lijkt je middel slanker, waardoor je borsten groter worden. Je kleine borsten maak je ook groter door ruches, pailletten, grote prints of horizontale strepen te dragen. Een schuine belijning doorbreekt het rechte van het lichaam. Ook haltertops scheiden en liften je borsten waardoor ze groter lijken en je rechte figuur wordt doorbroken.

Je badpak als top dragen? Dat doe je zo!

© Melissa Odobash

Trots op je badpak? Het zou zonde zijn als je item enkel zwembad-proof zou zijn. Met deze tips draag je je badpak ook als top!

Je badpak als basis van je outfit

Zorg voor een cover-up, een losse broek of zwierig rokje bijvoorbeeld, een geknoopte blouse of jeansvestje als je jezelf te bloot voelt. Op die manier creëer je een interessante look met je badpak als basisstuk.

Bodysuit? Nee, badpak!

Je badpak in de kijker zetten? Combineer je swimwear met een jeans, broek met hoge taille of shortje voor een retro look. Niemand die ziet dat je stuk eigenlijk geen top is!

Probeer het eens met een rok

Zomerse look? Draag eens een rok over je badpak. Met een plissé-rok, rok met ruches of denim rokje is je badpak een subtiel, maar oh-zo stijlvol onderdeel van je outfit. On-trend en sexy? Check!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer