© Jeffrey Gaens

Ref Luc Wouters: “Duidelijk handspel, maar ik wist niet door wie”

Ref Luc Wouters was de gebeten hond bij alle Mechelaars. De penalty (nochtans terecht) en de rode kaart (aan de verkeerde speler) waren hét gespreksonderwerp na de match.

jus, edg, fbu

“Ik heb meteen na de wedstrijd de beelden kunnen bekijken in de regiekamer", zegt Wouters. "En ja, in vertraging is duidelijk te zien dat niet Paulussen maar Rits die bal op de arm kreeg. Maar live gaat het allemaal een pak sneller. Die twee spelers stonden dicht bij elkaar. Het was duidelijk handspel, dat zag ik meteen, maar ik wist niet wie van de twee de ‘dader’ was."

"De lijnrechter wist het ook niet, zijn zicht was belemmerd. De vierde ref had ook de handsbal gezien, maar twijfelde ook over de ‘dader’. Ik ben het dan maar aan beide spelers gaan vragen. Ongebruikelijk ja, maar ik had geen andere keuze. Maar ze ontkenden allebei. Ik heb dan een beslissing moeten nemen. Helaas bleek dat de verkeerde. Spijtig dat we nog altijd geen beelden mogen/kunnen gebruiken. Want dan was dit natuurlijk niet gebeurd.”

Onbegrijpelijk! Ref Wouters geeft rood aan verkeerde speler

Opschudding tijdens Genk - KV Mechelen. Na een handsbal van Mats Rits op de lijn gaf Luc Wouters na lang onderhandelen een rode kaart en penalty... Niet Rits, maar medespeler Laurens Paulussen kreeg echter de rode kaart onder de neus geduwd, tot consternatie van iedereen... De foute beslissing, maar Wouters keerde er niet meer op terug. Genk maalde er niet om, Karelis trapte vanop de stip de 1-1 binnen.

Alles begon bij een goede actie van Thomas Buffel. De aanvoerder van Genk dook de ruimte in op de linkerflank en legde de bal tot bij Susic. Die kopte de bal aanvankelijk via Cocalic tegen de paal, maar in de herneming trapte diezelfde Susic tegen de arm van Mats Rits op de doellijn.

Lees hier alle wedstrijdfases.

© JPL

Na vijf minuten discussie met de assistenten langs de lijn gaf scheidsrechter Luc Wouters uiteindelijk een penalty aan Racing Genk en de rode kaart aan de verkeerde speler. Laurens Paulussen, die naast schuldige Mats Rits op de lijn stond, moest naar de kant. Paulussen liet dan ook duidelijk merken wat hij van de beslissing van de scheidsrechter vond.

Vanaf dit seizoen wordt er echter gebruikgemaakt van videorefs in de Jupiler Pro League. Dat zal waarschijnlijk gebeuren in Play-off 2 na een testparcours in de reguliere competitie. De videoref controleert fases met doelpunten, penalties en rode kaarten. Hij zal dan ook bekijken of de juiste speler een kaart krijgt. Dat verklaarde Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, voor het seizoen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de scheidsrechter een rode kaart geeft aan de verkeerde speler. In 2014 beroerde Arsenal-speler Alex Oxlaide Chamberlain de bal met de hand na een schot van Eden Hazard tijdens de topper in de Premier League tussen Chelsea en Arsenal. Toenmalig scheidsrechter Andre Marriner gaf echter een rode kaart aan diens ploegmaat Kieran Gibbs.

Ref Wouters eist hoofdrol op in thuiszege van KRC Genk

© JEFFREY GAENS

Racing Genk-KV Mechelen: het zal voor altijd de wedstrijd van scheidsrechter Luc Wouters blijven. Die gaf na 20 minuten spelen een rode kaart aan Paulussen, terwijl het Mats Rits was die met de bovenarm een bal van de lijn had gehaald. De bezoekers waren nochtans vroeg op voorsprong gekomen, maar een penalty van Karelis en een afgeweken schot van Bailey zorgden voor de 2-1-eindstand. Bekijk de samenvatting vanaf 23u.

En dan te bedenken dat de avond zo mooi begonnen was. Althans, voor KV Mechelen toch. Al na tien minuten werkte Ndidi een bal niet goed genoeg weg, waardoor Paulussen hem ineens weer de rechthoek in kon sturen. Matthys legde goed breed tot bij Verdier en die knalde de 0-1 staalhard in doel. Vijf minuten later mocht de thuisploeg doelman Bizot danken toen die een inzet van Rits uit zijn korte hoek weerde.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Genk

KV Mechelen

Een droomstart voor de Maneblussers dus, maar dan moest - ondanks alle commotie bij Club Brugge tegen Gent en Standard tegen Anderlecht - de gekste scheidsrechterlijke beslissing van de speeldag nog komen. Buffel legde een bal op het hoofd van Susic, maar Cocalic kon met een duikvlucht redding brengen op de lijn. Susic probeerde het in de herneming nog een keer, maar deze keer weerde Rits de bal met de bovenarm uit doel. Consternatie alom in de Luminus Arena toen Luc Wouters eerst naar zijn lijnrechter en vervolgens naar de vierde man liep. Druk overleg, de oortjes van de heren draaiden overuren maar leken hun werk te gaan doen.

© JEFFREY GAENS

Helaas. Luc Wouters en de zijnen gaven (terecht) een strafschop en een (terechte) rode kaart, alleen was Paulussen - die naast Rits op de doellijn stond - de gebeten hond. Rood voor de blonde verdediger, Rits mocht blijven staan. Even nog hoopten we dat Adriaan Van den Hoof en zijn ‘Sorry Voor Alles’-team nog uit de catacomben kwamen gehuppeld voor wat een geweldig stukje verborgen camera geweest zou zijn, maar opnieuw: helaas.

Karelis zette de elfmeter trouwens netjes om, waardoor Genk met een goed gevoel de kleedkamer in en uit kon. In die tweede periode hadden de mannen van Peter Maes amper zes minuten nodig om op voorsprong te komen. De Mechelse defensie sloeg aan het klungelen en kreeg het leer maar niet weggewerkt. Bailey probeerde het met links, zag zijn poging onderweg nog afwijken op het been van Samatta en voorbij Moris verdwijnen.

Genk verzuimde de voorsprong verder uit te diepen, Rits en Matthys kwamen met hun afstandsschoten nog aardig in de buurt van de gelijkmaker. De Limburgers al bij al makkelijk stand en pakken na een 0 op 9 een deugddoende zege. Genk kampeert op een negende plek, Mechelen is naar een tiende stek gezakt.

Aangeboden door onze partners