Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Kunstacademies krijgen 777 nieuwe opleidingen

Het deeltijds kunstonderwijs mag 777 nieuwe opleidingen aanbieden, zo heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beslist.Beeld BELGA

De academies voor het deeltijds kunstonderwijs zullen vanaf september 777 extra opleidingen aanbieden. Het is voor het eerst in zeven jaar dat er nieuwe programmaties bij komen.

Een grote update. Het deeltijds kunstonderwijs was al lang vragende partij, maar de afgelopen zeven jaar bestond er een programmatiestop.

Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 september zullen 140 Vlaamse academies zo’n 777 nieuwe opleidingen aanbieden, meldt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan De Morgen. Zeven academies kunnen een nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten openen, terwijl twee academies een nieuwe afdeling dans boven de doopvont mogen houden.

Vandaag volgen 184.000 jongeren en volwassenen les in de 168 Vlaamse academies. Afgelopen februari keurde het Vlaams Parlement een nieuw decreet voor het deeltijds kunstonderwijs goed. “Het enthousiasme waarmee de academies aan de slag zijn gegaan met de nieuwe programmaties toont aan dat het langverwachte decreet meer dan welkom is”, zegt Crevits. 

“Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen ze de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven. Zo kunnen ze nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs.”

'Academies kunnen nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs'
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Werelddans

Vooral opleidingen zoals dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent of musical zijn begeerd. 

Een kleine greep uit het nieuwe aanbod: in Brugge start het stedelijk conservatorium met een dirigentenopleiding. In Genk kunnen leerlingen een richting muziektheater volgen, terwijl in Geraardsbergen fotokunst, mondharmonica en animatiefilm kunnen worden opgenomen. In de Mechelse academie is werelddans voortaan een optie. Halle opent dan weer een schrijversopleiding.

In twee op de drie academies, 98 in totaal, zullen kinderen voortaan vanaf zes jaar welkom zijn voor muziek en woord. Eerder was al bekend dat leerlingen niet meer eerst de lessen notenleer moeten volgen. Ze kunnen meteen met een instrument starten.

De sector stelde zich daar vragen over. Zo meldde Paul Voet, directeur van de vereniging van directeurs van de academies muziek, woordkunst en dans (VerDi), dat een start op 1 september te vroeg zou zijn om alles voorbereid te krijgen. 

Grotere klassen

In december vorig jaar kwam VerDi tot de conclusie dat de kwaliteit van het deeltijds kunstonderwijs onder druk zou komen te staan. Meer aanbod zonder extra middelen zou grotere klassen of minder begeleidingstijd betekenen. De directeurs vroegen een bijkomende investering van 5 miljoen euro. Crevits heeft sindsdien 3,4 miljoen euro, naast een totaalbudget van 240 miljoen euro, vrijgemaakt.

“Die extra investering is welkom, maar gaat pas in vanaf september 2019”, zegt VerDi-bestuurder Bart Jonkers, directeur van de academie voor muziek en woord in Lede. “We kijken dus aan tegen een overgangsjaar. Het gaat om ingrijpende veranderingen, maar het moet wel lukken. Al is het voor sommige academies die geen deel uitmaken van een gemeente wat problematischer dan voor andere.”

'We kijken aan tegen een overgangsjaar'
Bart Jonkers, directeur van de academie voor muziek en woord in Lede