Premier Michel wil dat "alles gedaan wordt om ontslagen te beperken"

© PN

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© BELGA

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het nieuws dat door de herstructurering bij ING 3.500 jobs in ons land bedreigd zijn zorgt voor heel wat verontwaardigde reacties vanuit politieke hoek. De regerende partijen zeggen dat ze machteloos staan tegenover de beslissingen van grootbanken, terwijl de oppositiepartijen willen dat de overheid meer tegenmaatregelen neemt.

Premier Charles Michel (MR) heeft maandagochtend contact gehad met de directie van ING Belgium. De premier wil dat "alles gedaan wordt om de ontslagen te beperken" en vraagt de bank om "haar verantwoordelijkheid op te nemen", met name inzake de begeleiding van ontslagen werknemers. Dat heeft hij maandag aangegeven in de marge van een Benelux-top in Luxemburg.

"Mijn eerste gedachten gaan uit naar de werknemers en hun families", zo verklaarde Michel. De premier sprak de hoop uit dat de procedure-Renault ruimte kan creëren voor een open dialoog tussen de bank en de vakbonden.

De premier heeft maandag omstreeks 16.00 uur reeds een ontmoeting met syndicale vertegenwoordigers bij ING. Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters en de ministers-presidenten van de regio's zijn eveneens uitgenodigd op de vergadering in de Lambermont.

De Nederlandse premier Mark Rutte sprak van een zeer moeilijke dag voor ING. Hij hoopt dat er binnen het bestaande kader diepgaande onderhandelingen kunnen plaatsvinden tussen de sociale partners. Rutte en Michel stelden voorts dat ze ook in Benelux-kader willen inzetten op de creatie van extra werkgelegenheid en antwoorden willen bieden op de omwentelingen die de digitale revolutie in de banksector teweegbrengt.

"Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen"

Volgens Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) werd de ontslagronde bij ING België al een tijd verwacht. Desalniettemin vindt de vicepremier het nieuwsw "verschrikkelijk voor de mensen die hun job bedreigd zien en voor de jobcreatie".

De herstructurering is volgens hem te verklaren door het digitaal bankieren, de lage rente en nieuwe banktechnieken. Daarom sluit hij niet uit dan nog andere banken zullen volgen en is het belangrijk dat de sector reageert en een fonds opricht om de mensen die hun job verliezen te heroriënteren. “We hebben de banken in het verleden geholpen met miljarden. Het is nu aan de banken om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de herscholing van het personeel”, vindt de minister van Werk.

Net als de premier wil Peeters er in zijn functie alles aan doen om het aantal ontslagen zoveel mogelijk te beperken en de mensen zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen. Van de directie van ING wil hij weten hoe ze het sociaal overleg zal organiseren in het kader van de wet-Renault. De wetgeving rond brugpensioen is ook voor banken van toepassing, maar voor de minister is het nog te vroeg om daarover te praten. Er is alvast geen specifieke verlaging van de leeftijd voorzien, voegde hij er nog aan toe.

“Sociaal drama van grote omvang”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) omschrijft de herstructurering bij ING als een “sociaal drama van een uiterst grote omvang” met zeer veel ontslagen. Maar hij wijst erop dat minister van Werk Philippe Muyters reeds overleg heeft gehad met de VDAB en Febelfin over de heroriëntering van de ontslagen werknemers. Er werden theoretische profielen uitgewerkt, die nu in de praktijk moeten gebracht, zie hij maandag op Radio 1.

Geert Bourgeois wijst erop dat de problemen in de banksector een gevolg zijn van een aantal oorzaken waar de Vlaamse regering geen vat op heeft. Hij verwijst onder meer naar grote internetspelers die in het bankieren actief worden, de digitalisering van bankieren en de lage rente.

“Sancties voor beursontslagen”

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil dat er sancties komen voor “beursontslagen”. Hij reageert daarmee op de aangekondigde herstructurering bij de bank ING. “Na Caterpillar en na Axa gaat opnieuw een bedrijf dat winst maakt, maar niet genoeg voor zijn aandeelhouders, over tot ontslagen. De voorbije tien jaar heeft ING België 7,2 miljard euro dividenden uitgekeerd aan zijn Nederlands moederbedrijf”, laakt Di Rupo.

Twee jaar geleden diende Kamerlid Ahmed Laaouej een wetsvoorstel in dat sancties voorziet voor “beursontslagen”, onderstreept de PS-voorzitter. Hij haalt ook zijn idee aan om in Belgisch recht een onderneming met “medebeslissing” op te richten. Daarin zou elke beslissing groen licht moeten krijgen van zowel de aandeelhouders als van het personeel, met vetorecht voor beide partijen.

Di Rupo verwijst ook naar de digitalisering van jobs. Daarom vindt hij het noodzakelijk werk te maken van een betere verdeling van de jobs, door middel van een vermindering van de arbeidsduur met compenserende aanwervingen door een deel van het budget voor werkloosheid en dalingen van de sociale bijdragen in te zetten voor de jobs die werden gecreëerd in het kader van de daling van de arbeidsduur.

Miljarden aan fiscale voordelen”

Na AXA en P&V kondigt nu ook ING een reeks ontslagen aan. Voor Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, is dit wraakroepend: “Je kan als bank niet hakken in jobs omdat door de lagerenteomgeving de omzet tegenvalt en tegelijk gul strooien met dividenden. Ter herinnering: ING kreeg 5 miljard staatssteun van Nederland tijdens de bankencrisis, versaste de afgelopen 10 jaar maar liefst 7, 2 miljard aan winst uit ons land naar Nederland in de vorm van dividenden en kreeg miljarden aan fiscale voordelen waaronder de notionele interestaftrek in ons land.”

Groen hekelt de manier waarop ING gretig gebruik maakte van fiscale voordelen die de Belgische politiek aanbood, met name tijdens de financiële crisis. Tegelijkertijd bleef de bank miljardendividenden uitkeren aan het hoofdkantoor in Nederland. Almaci wijst naar de lakse houding van de regering Michel. “Het is te makkelijk om de gevolgen van dergelijk winstbejag af te wentelen op de sociale zekerheid. Als onze regering nu niet optreedt, zullen andere multinationals het voorbeeld van ING en Caterpillar volgen,” vreest Almaci.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen