Vakbonden roepen op om vandaag werk neer te leggen en plannen vrijdag staking

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij ING roept het personeel in de zetels en in de agentschappen op om maandag het werk neer te leggen. Voor vrijdag 7 oktober is een staking gepland. Dat heeft Nicolas Dinsart van de socialistische bediendebond maandag aangekondigd na vakbondsoverleg.

In eerste instantie werd maandagvoormiddag het personeel van de Brusselse zetels (Marnix en Etterbeek) ingelicht door de vakbonden. "Als de mensen het werk willen neerleggen, is dat door de bonden gedekt", bevestigde BBTK-secretaris Jean-Michel Cappoen. Volgens hem hebben er ook al enkele ING-kantoren de deuren gesloten als teken van protest.

De vakbonden verwachten maandag heel wat emotionele reacties. "Elk personeelslid, op de zetels in Brussel, Gent en Namen of in de bankkantoren, wordt opgeroepen naar huis te gaan", zegt Dinsart. Voor vrijdag is dan een algemene staking gepland. Al het personeel wordt dan opgeroepen naar de hoofdzetel aan de Marnixlaan in Brussel te komen.

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad werd maandagochtend aangekondigd dat er de komende jaren duizenden banen bedreigd zijn bij ING België. Ook moeten 650 kantoren de deuren sluiten.

"Brutaal en onverwachts"

Het BBTK bevestigde ook dat ze niet zal deelnemen aan de verschillende ondernemingsraden die de directie de volgende dagen gepland heeft. "De aankondiging vandaag was brutaal en kwam onverwachts. Ze gaat veel verder dan de problematiek van digitalisering", vindt Cappoen. "Er is duidelijk de wil vanuit Nederland om activiteiten te centraliseren. Dat is moeilijk te aanvaarden, als je weet hoeveel inspanningen het personeel al heeft gedaan".

Maarten Dedeyne van de liberale vakbond zegt "echt gechoqueerd" te zijn door de aankondiging van ING. "In het verleden zijn we er altijd in geslaagd om via een CAO de continuïteit te verzekeren. Alles werd altijd constructief onderhandeld, waardoor de beslissing vandaag des te moeilijker te aanvaarden is". Dedeyne wil alvast proberen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

"Factuur voor 7 miljard euro"

Aan de kantoren waar de speciale ondernemingsraad doorging, voerden de vakbondsvertegenwoordigers maandagochtend actie. Onmiddellijk na de aankondiging ontrolde het ACV er een spandoek: “ING shame on you”. De vakbond noemt de aangekondigde besparingen “te schandalig voor woorden.” "De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Dat is onaanvaardbaar", stelde Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendebond LBC eerder al.

"Ik ben al 25 jaar syndicaal actief in de financiële sector en dit is voor mij ongezien", stelde Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK. "We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo'n vaart zou lopen", aldus nog de vakbondsvrouw. De directie legt de link met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, "maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing", voegt ze nog toe.

"Een zeer hoge tol", zegt Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB. Hij is vooral verrast door het hoge aantal naakte ontslagen (tot 1.700 van de in totaal 3.500 bedreigde banen). "Vijftig procent naakte ontslagen, ondanks een traditie van goed sociaal overleg bij ING", klinkt het.

Dinsdag, woensdag en donderdag zijn er ondernemingsraden gepland, voor de opstart van de informatie- en consultatiefase die voorzien is in de wet-Renault. Volgens een vakbondsbron zou premier Charles Michel de vakbondsvertegenwoordigers maandagnamiddag ontmoeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen