N-VA wil referendum aankoop kasteelhoeve

M-G en N-VA uitten donderdagavond hun bedenkingen bij de aankoop van de kasteelhoeve en het masterplan Gruitrode. Na de eerste positieve reacties tijdens de voorstelling van het masterplan zag je dat de meerderheid toch even moest slikken. De oppositie vindt 755.000 euro veel geld voor de vervallen kasteelhoeve.

RDr

MG is voorstander van een opwaardering en versterking van Gruitrode-centrum. "Dit ambitieus plan past in een globale toeristische visie. We zijn voor de aankoop van de hoeve, de restauratie van de kasteelsite is prioriteit. Maar zoals in het fusiedossier zijn we voor voldongen feiten geplaatst. Over het masterplan bestaan er grote onduidelijkheden en onzekerheden”, stelde Jan Schonkeren.

N-VA vraagt of de gemeenschap dit financiële risico wel moet aangaan. “Zijn de Meeuwen-Gruitrodenaren bereid om zoveel geld op tafel te leggen voor dit prestigeproject (9,3 miljoen euro in totaliteit)? En wat met de subsidies? Het centrumversterkend effect van het masterplan is niet bewezen. Wat met de behoefte van de verenigingen en Cultuurpunt? Stel de aankoop met zes maanden uit en organiseer een referendum”, vroeg Jochen Schuermans.

Burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) merkt op dat N-VA een eigenaardige wending maakt: “Een jaar geleden riep N-VA nog op om de kasteelhoeve aan te kopen. Nu we dat doen en er een masterplan is, bent u tegen”, zei de burgemeester die een open debat met de bevolking en binnen de gemeenteraad beloofde. “Ofwel kopen we de hoeve aan en ga je voor de ontwikkeling van Gruitrode en de kasteelsite. Ofwel houden we op met te zeggen hoe belangrijk deze commanderij wel is voor onze gemeente.”

CD&V deelt alle bezorgdheden maar ziet een referendum niet zitten. “Een publieke functie en een toeristische invulling is de enige haalbare kaart. De privé is niet geïnteresseerd”, aldus Ceyssens.

Lees meer in Het Belang van Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer