Direct naar artikelinhoud
VS en Rusland

"Trump wist al van Russische inmenging nog voor hij president was"

Het zouden de Russen kunnen zijn, "maar ook andere mensen", zei Trump over de hack van de Amerikaanse verkiezingen.Beeld Photo News

Donald Trump wist nog voor zijn aantreden als president van Russische inmenging in de verkiezingen. De Amerikaanse inlichtingendiensten wisten dat de Russische president Poetin zelf daartoe de opdracht heeft gegeven.

Die informatie kwam volgens The New York Times van een nog steeds onbekende bron dichtbij Poetin, die de CIA vertelde hoe het Kremlin had besloten de campagne uit te voeren met een mengeling van computerhacks en het verspreiden van desinformatie.

Het bewijsmateriaal omvatte onder meer gestolen e-mails van de Democratische partij die de Britse, Amerikaanse én Nederlandse inlichtingendiensten hadden ontdekt in de computersystemen van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. De AIVD slaagde er al in 2014 in het netwerk van Cozy Bear, een hackerscollectief van de GROe, binnen te dringen. Op die manier kon de AIVD meekijken hoe de Russen  Amerikaanse computersystemen aanvielen.

Daarnaast gaf de toenmalige CIA-directeur John Brennan Trump informatie van verscheidene bronnen die bevestigden dat Poetin zelf betrokken was bij het hele project. Maar dat ging er ook toen al niet in bij Trump. Daags na de briefing op 6 januari 2017 zei hij dat niet alleen Rusland, maar ook China en allerlei andere landen en organisaties cyberaanvallen uitvoerden tegen de Verenigde Staten. 

Tegengas

Met de onthulling over Poetins persoonlijke rol proberen de Amerikaanse inlichtingendiensten kennelijk tegengas te geven na de verwarrende reeks uitlatingen van president Trump over de Russische inmenging in de verkiezingen. Eerst zei Trump na zijn topontmoeting met Poetin dat hij geen reden zag om te twijfelen aan diens ontkenningen. Nadat hij in eigen land zwaar onder vuur was komen te liggen, beweerde hij dat hij zich had versproken, om er meteen aan toe te voegen: "Maar het zouden ook andere mensen kunnen zijn." 

Vervolgens antwoordde hij nee op de vraag of hij geloofde dat Rusland nog steeds bezig is met dergelijke cyberoperaties, hoewel inlichtingenchef Dan Coats juist had gewaarschuwd dat de Russen daar volop mee bezig waren. Meteen daarop probeerde het Witte Huis de schade herstellen door te zeggen dat Trump op een andere vraag antwoord had gegeven.

'Als u ex-ambassadeur McFaul uitlevert aan Rusland, dan kunt u erop rekenen dat ik en miljoenen anderen u binnen de kortste keren ex-president zullen maken'
Eric Swalwell, Democratisch afgevaardigde

Met nog maar vier maanden te gaan tot de Congresverkiezingen beginnen Trumps verbale pirouettes de Republikeinen steeds meer zorgen te baren. Uit een eerste opiniepeiling blijkt dat Trumps populariteit na de top in Helsinki flink is gedaald. Om te voorkomen dat zij in november de prijs zullen betalen voor Trumps gedrag, zijn Republikeinse Congresleden begonnen afstand te nemen van zijn zwalpende Rusland-beleid.

Zware sancties

De Republikeinse senator Marco Rubio werkt met zijn Democratische collega Chris Van Hollen aan een wetsvoorstel dat Rusland zware sancties in het vooruitzicht stelt als het dit jaar opnieuw probeert te stoken in de verkiezingen. Ook andere Congresleden zinnen op extra sancties om de Russen af te schrikken. "Wat de Russen in 2016 hebben gedaan was slechts een voorproefje van wat ze in 2018 zullen proberen te doen", waarschuwde de Republikeinse senator John Cornyn. "Ik ben ervan overtuigd dat ze alles op alles zullen zetten om nog meer chaos te veroorzaken."

Demonstranten verzamelen zich voor het Witte Huis na de verwarrende reeks uitlatingen van president Trump over de Russische inmenging in de verkiezingen.Beeld EPA

Congresleden zijn ook woedend nu is uitgelekt dat Trump in Helsinki met Poetin heeft gepraat over de mogelijkheid dat Russische agenten naar de VS komen om Michael McFaul, de voormalige VS-ambassadeur in Moskou, en de investeerder Bill Browder – beiden uitgesproken Poetin-critici – te komen verhoren. In ruil daarvoor zou de FBI een aantal Russische hackers aan de tand mogen voelen in Rusland.

Trumps woordvoerster Sarah Huckabee Sanders zei dat Trump Poetin niets heeft beloofd, maar dat hij wel met zijn medewerkers over Poetins aanbod zal overleggen. Congresleden spraken over 'hoogverraad'.

"Als u ex-ambassadeur McFaul uitlevert aan Rusland, dan kunt u erop rekenen dat ik en miljoenen anderen u binnen de kortste keren ex-president zullen maken", waarschuwde de Democratische afgevaardigde Eric Swalwell Trump. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken was woedend. "Een absurd idee", reageerde een woordvoerder van het State Department.