Direct naar artikelinhoud
Opvoeding

6 cruciale vragen over opvoeden beantwoord

Portret van Line en haar kinderen.Beeld Tine Schoemaker

Opvoeden. Ouder of niet: iedereen heeft er een mening over. Maar hoe zit het nu met zaken als gender, straf, iPads of co-ouderschap? De Morgen bekeek het deze week in de reeks 'Vandaag maar een half pakske slaag'. We zetten ze hier nog even alle artikelen op een rijtje.

Hoe zit het nu met genderneutrale opvoeding?

Genderneutraal opvoeden: zoonlief aan de nagellak en een dochter die Robbie heet.  Critici vinden het ‘tegennatuurlijke indoctrinatie’. Maar genderneutraal opvoeden zit in de lift. Wat is het, hoe doe je het en vooral: waarom zou je het doen?

Hoe straf je een kind efficiënt?

Een peuter die de puber uithangt. Een tiener met apenstreken. Het maakt veel ouders onzeker: mag ik mijn kind wel straffen? Soms móét het, stellen experts. "Als je kind zich niet gedraagt, moet je niet met een beloning zwaaien om het op andere gedachten te brengen."

Heeft huiswerk wel zin?

Kinderen hebben er een broertje dood aan, maar ook veel peda­gogen zijn niet overtuigd. Moet het huiswerk op de schop? "Een pauze inlassen is net zo belangrijk voor het leerproces."

Wat na een scheiding?

Vraag aan gescheiden ouders waaraan ze zich dood ergeren en de kans is groot dat ze beginnen ratelen over de opvoedstijl van hun ex. Dat hij wel een tablet in bed toelaat en dat zij van tandenpoetsen geen punt maakt. "Zoiets kan niet goed zijn voor mijn kind, toch?"

Is de iPad echt zo slecht voor je kind?

Ze klungelen niet met vingerverf, ze swipen. Ze ravotten niet, ze liken. Daar zouden ze dom, rusteloos en asociaal van worden. Moeten ouders het 'schermgebruik' van hun kroost inperken?

"Bestaat dé ideale opvoeding wel?"

Het regent opvoedadviezen van experts. Vaak zijn ze nog tegenstrijdig ook. Gelukkig is daar de Nederlandse hoogleraar historische pedagogiek René van der Veer (Universiteit Leiden) als baken van relativering voor moderne ouders in verwarring. Volgens hem bestaat er niet zoiets als dé juiste opvoeding.

Magnus moet als straf in de hoek staan en mag geen televisie kijken.Beeld BAS BOGAERTS