Direct naar artikelinhoud
Staking Ryanair

Vakbond: "Ryanair rommelt met wetgeving om staking te breken"

Vakbond: "Ryanair rommelt met wetgeving om staking te breken"
Beeld EPA

De christelijke bediendebond CNE vreest dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair bij de staking van het cabinepersoneel de wetgeving zal omzeilen door een beroep te doen op medewerkers uit andere landen. Dat leidt de Franstalige vakbond af uit het feit dat de luchtvaartmaatschappij op 25 en 26 juli slechts een derde van zijn vluchten van en naar België schrapt. 

Ryanair schrapt omwille van de staking van het cabinepersoneel op 25 en 26 juli tot 50 van de 160 dagelijkse vluchten van en naar België, goed voor 31 procent. In heel Europa gaat het om 300 van de 2.400 dagelijkse vluchten. 

Maar de vakbond stelt dat minstens de helft van de toestellen aan de grond zal blijven. CNE heeft daarover een brief gestuurd naar onder meer de federale overheidsdienst Werk en het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Daarin wordt uitgelegd dat Ryanair wegens de grote actiebereidheid bij het personeel wellicht gedwongen zal worden om in laatste instantie nog vluchten te schrappen. "Passagiers zullen naar de luchthaven gaan om te horen dat hun vlucht geannuleerd is."

De vakbond vreest bovendien dat de lagekostenmaatschappij de wetgeving aan haar laars zal lappen. "Ryanair gaat de nationale en internationale regels overtreden om deze staking te breken", zegt vakbondsman Yves Lambot. Volgens hem heeft het bedrijf al zijn toevlucht genomen tot verschillende technieken om meer vluchten te voorzien in de landen die getroffen worden door de staking. Het zou gaan om uurroosterwijzigingen, dreigementen aan het adres van het personeel en het toewijzen van medewerkers aan andere locaties. 

Spanje: minimale dienstverlening

Ook in Spanje en Portugal leggen stewards en stewardessen op 25 en 26 juli het werk neer. De Spaanse regering legt Ryanair een minimumdienstverlening op tijdens de staking.

"Het ministerie van Ontwikkeling heeft een minimumdienstverlening opgesteld voor de staking van het cabinepersoneel van Ryanair", zo klinkt het in een persbericht. "Deze verplichting slaat op al het cabinepersoneel van Ryanair dat in de Spaanse filialen van het bedrijf opgeroepen is tot de staking", benadrukt het ministerie.

De regering eist van Ryanair de garantie dat 100 procent van de verbindingen met de Balearen en de Canarische Eilanden doorgaat. Daarnaast wil ze dat 59 procent van de internationale vluchten kan plaatsvinden. Eenzelfde percentage eist ze voor de binnenlandse vluchten waar geen alternatief transport voorhanden is dat passagiers onder de vijf uur naar hun bestemming kan brengen. Voor de rest van de vluchten eist ze dat 35 procent doorgaat.

In totaal worden volgens Ryanair op 25 en 26 juli 600 vluchten geschrapt, waaronder 400 in Spanje, met gevolgen voor 100.000 passagiers.