Regering keurt steun aan gascentrales goed

De gascentrale in Drogenbos. © Bart Dewaele

Het steunmechanisme voor de gascentrales die na 2025 de kerncentrales moeten vervangen is goedgekeurd op de ministerraad. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) legde het dossier vorige week al eens op tafel, maar moest van de andere meerderheidspartijen bijsturen.

Peter De Lobel, Wim Winckelmans

Marghem verdedigt zich tegen de kritiek. Er was alleen ‘wat finetuning van de begrippen’ nodig. ‘Alle gascentrales – bestaande, nieuwe, binnen- en buitenlandse – moeten op dezelfde manier worden behandeld. Dat is nu geregeld. Anders dreigde Europa dwars te gaan liggen.’

De steun zal van jaar tot jaar variëren, afhankelijk van de stroomprijs. Ook de centrale in het Nederlandse Maasbracht wordt nu voluit mee in rekening genomen. Die centrale is eigendom van het Duitse RWE en werd in 2012 vernieuwd. Ze zou een derde van de energie kunnen leveren die ons land nodig heeft. Omdat Nederland met een overcapaciteit van stroom zit, ligt ze al vier jaar stil. Om energie van Maasbracht naar ons land te krijgen zou een kabel van 13 kilometer nodig zijn. Die wordt geraamd op 200 miljoen euro. Zelf een centrale bouwen kost snel een miljard meer.

Marghem maakt zich sterk dat die kabel er dan wel op kosten van de investeerder moet komen. ‘Dat mag niet doorgeschoven worden naar de Belgische consument. Anders benadeel je de Belgische centrales’, zegt ze. Het wetsontwerp gaat nu zo snel mogelijk naar Europa. De eerste veiling moet er ten laatste in 2021 komen.