Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Britse regering laat kinderen spioneren. "Maar slechts heel zelden", reageert Theresa May

Britse regering laat kinderen spioneren. "Maar slechts heel zelden", reageert Theresa May
Beeld iStock

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan nadat bekend is geraakt dat de inlichtingendiensten kinderen inzetten als spionnen in de strijd tegen terrorisme, gewelddadige bendes, drugshandel en kindermisbruik.

De inzet van minderjarigen raakte afgelopen week bekend toen een comité uit het Hogerhuis alarm sloeg omdat de beperkingen erop zouden worden versoepeld. 

Volgens het rapport worden de kinderen niet alleen gebruikt om informatie door te spelen aan de politie, maar krijgen ze ook specifieke onderzoeksopdrachten waarvoor ze zelf informatie moeten inwinnen, schrijft The Guardian. Sommigen onder hen zijn jonger dan 16 jaar.

"We vrezen dat het inzetten van jonge mensen bij dergelijke activiteiten de kans op mentale en fysieke problemen verhoogt", stelt het comité, dat geleid wordt door voormalig minister David Trefgarne.

"Jongeren kunnen inzicht geven over hoe jonge leden in bendes met elkaar communiceren"
Ben WallaceMinister van Veiligheid

Het comité staat dan ook niet achter de plannen van de regering van Theresa May om politiediensten nog meer mogelijkheden te geven om kinderen in te zetten.

"Gebeurt slechts heel zelden"

Het kabinet van May reageert dat kinderen "slechts heel zelden" ingezet worden. En enkel wanneer er geen andere mogelijkheid is en het noodzakelijk is om informatie te kunnen inwinnen die kan leiden tot de veroordeling van zware criminelen of het voorkomen van terreuraanslagen.

Volgens minister van Veiligheid Ben Wallace kunnen jongeren een "unieke toegang tot informatie" hebben, zeker in het geval van criminele bendes.  "Het is bijvoorbeeld moeilijk om bewijzen te verzamelen van bendes zonder er in te infiltreren. Daarnaast kunnen de jongeren de onderzoekers een beter inzicht geven over hoe jonge leden in die bendes met elkaar communiceren."

Britse premier Theresa MayBeeld AFP

"Schokkend en onacceptabel"

"Onze kinderen moeten worden beschermd, niet bewust in onveilige situaties worden gebracht met ernstige en gewelddadige misdaad", zei de schaduwminister van Binnenlandse Zaken Diane Abbott tegen de krant The Guardian. "Het is ongelooflijk dat Binnenlandse Zaken het lef heeft om te vragen kinderen nog meer aan bendes en misdaad bloot te stellen."

Ook mensenrechtenorganisaties veroordeelden de praktijk. Amnesty International noemde het "schokkend en onacceptabel".

Onze kinderen moeten worden beschermd, niet bewust in onveilige situaties worden gebracht met ernstige en gewelddadige misdaad
Diane Abbott