Bankensector: "Te hoge lasten, te hoge loonkosten"

Is de herstructurering bij ING enkel het verhaal van een digitale transformatie of is er meer aan de hand in de bankensector? Michel Vermaercke, topman van bankenfederatie Febelfin, ziet een ruimer probleem. Te hoge lasten om maar iets te noemen. Geld dat anders in banen geïnvesteerd zou kunnen worden.
Michel Vermaercke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin.

"Het is een droevige dag om te zien dat er jobs sneuvelen in onze sector", reageerde Vermaecke in ons "Extra Journaal". "De werkgelegenheid kalft al een tijdje af en dit is toch een vrij belangrijke ingreep."

Maar ook hij benadrukt dat het om het gezond houden van de bankensector in het algemeen en ING in het bijzonder gaat. "Het is de bedoeling om de rendementen van ING gezond te houden, opdat de bank morgen nog stabiel zal zijn en krediet kan blijven verlenen. Dat is de essentiële taak van de bank."

Weg met de bankentaks

Maar de uitdagingen waar de bankensector voor staat, zijn ruimer dan die digitalisering alleen. Vermaercke richt zijn pijlen ook op de door de sector gecontesteerde bankentaks.

"We betalen dit jaar 1,4 miljard euro aan allerlei contributies, waarvan 800 miljoen euro zuiver als een specifieke bankcontributie aan de Belgische overheid. Dat vind je bijna nergens anders in Europa." Geld dat anders in jobs geïnvesteerd zou kunnen worden, geeft Vermaercke aan: "800 miljoen euro vertegenwoordigt een goede 10.000 jobs."

Febelfin wil er dan ook van af, van die taks. "We hebben geprobeerd dat aan te kaarten bij deze regering door te zeggen dat de tijden veranderen, deze lasten echt te veel zijn en ze de concurrentiekracht van onze banken zullen ondermijnen, maar tot nog toe kregen we nul op het rekest."

Naast de "disproportionele" lasten wijst Vermaercke ook op de "te hoge" loonkosten, "maar dat is een algemeen probleem in ons land".

Vermaercke voegt er ook aan toe dat de Europese bankentoezichthouder na de bankencrisis de druk op de banken hoog houdt. "De Europese Centrale Bank insisteert banken meer dan ooit om hun bedrijfsmodellen te tonen en die moeten altijd duurzaam en rendabel zijn." Banken moeten kunnen aantonen dat ze hun model gezond kunnen houden en dat betekent volgens Vanmaercke: "in de kosten snijden".

Nog toekomst voor klassieke bankkantoor?

Ondanks deze grote transformatie van kantoor naar digitaal bij ING denkt Vermaercke dat er in ons land toch nog ruimte is voor bankkantoren. "Maar we zijn aan het evolueren naar nieuwe hybride modellen, met een combinatie van gespecialiseerde adviesverlening - het echte bankieren voor de mens - en de nieuwe technologieën." Alle banken zijn op zoek naar een evenwicht tussen die twee, weet Vermaercke.

Meest gelezen