© Dirk Van de Velde

© Dirk Van de Velde

© BBC

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Peperduur kunstwerk dat Turnhoutenaar op koopjessite vond wordt tentoongesteld

Het meesterwerk van schilder Willem de Kooning, dat Turnhoutenaar Jan Starckx vorig jaar op 2dehands.be kocht, wordt binnenkort voor het eerst tentoongesteld in de Warande. Starckx kocht het werk voor 450 euro, maar achteraf bleek dat het ging om een echte Willem de Kooning, en dat het wellicht duizenden euro’s waard is.

JaTi

Jan Starckx uit Turnhout kocht in november vorig jaar een schilderij op een koopjessite, hij telde er 450 euro voor neer. Het BBC-programma ‘Fake or Fortune’ bevestigde later dat het gaat om een werk van de wereldberoemde schilder Willem de Kooning. De Kooning is een van de duurste schilders ooit, in 2015 werd een werk van hem nog geveild voor 300 miljoen dollar.

Het schilderij wordt nu voor het eerst tentoongesteld in Cultuurhuis de Warande in Turnhout. Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 6 november kunnen geïnteresseerden het bezichtigen in de Expozaal van de Warande. Ook de uitzending van ‘Fake or Fortune’ is er te herbekijken.

Na de tentoonstelling gaat het doek naar Brussel (Molenbeek), waar het geschilderd is. Uiteindelijk krijgt het in de Verenigde Staten een tijdelijk plekje in het Winterthur Museum in Delaware, waar ook ‘Portrait of Renée’ hangt. Dat is het enige werk waarvan is geweten dat Willem de Kooning het heeft geschilderd in de periode dat hij in Brussel verbleef. Dat was in 1924, aan het begin van zijn carrière.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER