In Spaanse media verscheen dit beeld van het ongeluk. De vrouw in de personenwagen overleefde het ongeval niet, de man werd gereanimeerd door ambulancier Bart Debie (inzet). © rr

Bart Debie reanimeert verkeersslachtoffer tijdens gezinsvakantie in Spanje: “Gedaan wat ik altijd zou doen”

Voormalig politiecommissaris en ambulancier Bart Debie (44) heeft in Andalusië het leven kunnen redden van een man die na een ongeval zwaar toegetakeld in een autowrak lag. Hij kon het slachtoffer reanimeren voor de hulpdiensten ter plaatse kwamen. “Dit ga ik niet snel vergeten.”

Britt Peeters

“Ook in het buitenland kan je levens redden. Zelfs wanneer je de taal niet spreekt.” Heldere woorden van Bart Debie, en hij kan het weten. Zijn gezinsvakantie in El Gastor, in het Spaanse Andalusië, kreeg zaterdag een wel erg aparte wending.

“We waren met onze huurauto op weg naar Ronda voor een dagtripje en reden door de bergen, bijna in niemandsland. Plots zagen we een vrachtwagen die dwars op de weg stond, en daarnaast een autowrak. De chauffeur van de vrachtwagen zat aan de kant van de weg te huilen.”

Debie werkt in Antwerpen als ambulancier, en besloot meteen hulp te bieden. “Terwijl mijn vrouw en kinderen in onze auto bleven zitten, snelde ik naar het autowrak. Daarin trof ik een man en een vrouw aan. Gezien haar verwondingen besefte ik al snel dat de vrouw omgekomen was. Maar de man leefde mogelijk nog. Ik begon hem meteen te reanimeren.”

Veertig minuten

Ondertussen belde Barts vrouw de hulpdiensten. “Plots reed er nog een Spanjaard op een bromfiets voorbij. Hij kon geen Engels, maar het was duidelijk dat hij er ook iets van kende, en op een bepaalde manier konden we elkaar toch begrijpen. We hebben dan samen het protocol toegepast.”

Omdat het ongeval in het midden van nergens gebeurd was, duurde het veertig minuten vooraleer de hulpdiensten ter plaatse waren. “Ook zij konden geen Engels, dus het was met de nodige gebaren dat we elkaar probeerden te begrijpen.”

De ambulanciers vertrouwden Debie en lieten hem zelfs hun materiaal gebruiken. Uiteindelijk duurde het nog eens vijftig minuten tot er een dokter aankwam. Het slachtoffer werd vervolgens in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. “De arts heeft me gefeliciteerd en bedankt, maar ik heb alleen gedaan wat ik altijd zou doen”, aldus Debie.

Later lazen de ambulancier en zijn gezin in de lokale media dat de man het gehaald heeft. De vrouw had de klap niet overleefd. Het bleek om andere toeristen te gaan.

“Het was voor mij een unieke interventie: op een onbekende plaats, in een land waar je de taal niet spreekt, en zonder materiaal. Deze dag ga ik niet snel vergeten. Hopelijk stelt de man het ondertussen beter. En onze vakantie is gelukkig niet in het water gevallen. Het tripje naar Ronda hebben we wel uitgesteld, dat gaan we morgen (vandaag, red.) nog eens proberen.”