Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Nieuwe aflevering in Trump-soap: "Uw favoriete president heeft niets verkeerd gedaan"

Russische geheim agente, ex-campagnemedewerker en fixer/advocaat in de hoofdrollen
Beeld Bloomberg via Getty Images

Trumps vermeende affaires, een afluisterverzoek van diens ex-campagnemedewerker en het verhaal rond een Russische geheim agente. In een nieuwe aflevering van de soap rond de VS-president werden afgelopen weekend drie verhaallijnen iets verder afgewikkeld.

Het hardste nieuws was de vrijgave  zaterdag van een afluisterverzoek van de FBI. In dit document van vierhonderd pagina’s uit oktober 2016 vraagt de FBI aan een speciale spionagerechtbank om Carter Page te mogen afluisteren, een voormalige medewerker aan de Trump-campagne. Die was in de verkiezingszomer naar Moskou afgereisd, en dat had verdenkingen opgeroepen.

Dit verzoek was de basis van Republikeinse verdachtmakingen aan het adres van de FBI eerder dit jaar. Hun belangrijkste punt was dat het verzoek was gebaseerd op het rapport van een Britse voormalige spion, dat door de Democraten is gefinancierd. De FBI zou die politieke oorsprong hebben verzwegen. Daarmee, vinden de Republikeinen, is het hele onderzoek van Robert Mueller naar de Russische banden van Trump besmet.

De Republikeinen maakten er een heel schouwspel van, maar nu blijkt dat ze de zaken hebben verdraaid. Het verzoek maakt expliciet  melding van de politieke oorsprong van het dossier. Ook maakt het document, tussen de onleesbaar gemaakte passages door, melding van Russen met wie Page contact had gehad – wat erop duidt dat de FBI meer redenen had om Page af te luisteren.

'Republikeinen moeten hard zijn nu. Illegale oplichterij!'
VS-president Donald Trump

Bovendien was de FBI al veel eerder een onderzoek naar de Russische banden van de Trump-campagne gestart. De theorie dat het Mueller-onderzoek dus met een Democratische aanval op een Trump-campagnemedewerker zou zijn begonnen, klopt niet.

Desalniettemin ziet Trump alles nog steeds anders. “Ziet er meer en meer naar uit dat de Trump-campagne illegaal werd bespioneerd ten bate van crooked Hillary Clinton en de Democratische partij”, twitterde Trump gisteren. ‘Republikeinen moeten hard zijn nu. Illegale oplichterij!”

Boetina en Cohen

Intussen breidt ook het verhaal rond Maria Boetina zich uit. De Russin, die is gearresteerd op verdenking van activiteiten als geheim agent, blijkt meer contacten te hebben gelegd dan alleen met de wapenclub NRA en de Republikeinse partij – soms stelde ze seks voor als tegenprestatie. Volgens Reuters had ze in 2015 ontmoetingen met hoge bestuurders van de Amerikaanse Centrale Bank en het ministerie van Financiën, om de Amerikaans-Russische economische relaties te bespreken.

Wat er is besproken en waar dat toe heeft geleid is niet bekend – een van de mogelijkheden is dat het nergens toe heeft geleid.

Intussen is ook de plot rond Trump, zijn mogelijke affaires en zijn advocaat en fixer Michael Cohen een stap verder. Vrijdag onthulde The New York Times dat Cohen een gesprek met Trump heeft opgenomen, waarin ze, twee maanden voor de verkiezingen, het idee opperen om 150.000 dollar te betalen aan de National Enquirer, een Amerikaans roddelblad.

Twitter bericht wordt geladen...

Dat blad had 150.000 dollar betaald aan Karen McDougal, voor een verhaal waarin het Playboy-model beweert in 2006 en 2007 een lange affaire te hebben gehad met Trump. Het blad heeft dat verhaal nooit geplaatst. Trump en Cohen overwegen dus in feite die rechten ‘over te nemen’, kennelijk om er zeker van te zijn dat het niet in de publiciteit zou komen. Betalingen om negatieve informatie uit de publiciteit te houden gelden als campagnebijdrage, en moeten worden gemeld. Uiteindelijk heeft Trump het bedrag nooit betaald.

Trump reageerde boos zaterdag. “Onbegrijpelijk dat de regering inbreekt in een advocatenkantoor (vroeg in de ochtend) – bijna ongehoord. Nog onbegrijpelijker dat een advocaat een gesprek met een cliënt opneemt – totaal ongehoord en mogelijk illegaal. Het goede nieuws is dat uw favoriete president niets verkeerd heeft gedaan!”

Dat klopt niet helemaal, De FBI brak niet in, maar had een huiszoekingsbevel. Het opnemen van gesprekken is in New York legaal, zolang een van de partijen ermee instemt.