Direct naar artikelinhoud
Filmnieuws

'Guardians of the Galaxy'-regisseur ontslagen door Disney om oude tweets over seks en kleine kinderen

James Gunn vorig jaar tijdens de première van 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'.Beeld AFP

"Onverdedigbaar en onverenigbaar met de waarden van onze studio", las de officiële verklaring van Disney-studiobaas Alan Horn. En zo werd Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn afgelopen vrijdag plots overboord gezet, enkele maanden voor de opnames van zijn derde filmdeel in de succesvolle Marvel-superheldenreeks.

Ontslagen om een serie oude tweets, waarin de 51-jarige Amerikaanse regisseur en scenarist provoceerde met ongein over seks en kleine kinderen. Zoals Gunns opmerking dat de actiefilm The Expendables zó mannelijk was dat hij het ‘pussy’ jongetje dat naast hem zat aan gort had geneukt (6 likes, Gunn was destijds nog niet zo bekend). Of die over de hoteldouchestraal: zo zwak, het voelt alsof een 3-jarige op m’n hoofd plast (7 likes). Ook heel erg vond men de ooit door Gunn online geplaatste anekdote ("gehoord van een vriend") over een kindacteurtje dat op de set zou zijn bezoedeld door een onanerende aap, toen de dierentrainer even niet oplette. "Ik zal wel ziek zijn", schreef Gunn, "maar ik vind dit enorm grappig."

Toen ging Disney over tot ontslag. Of eigenlijk pas tien jaar later, nadat rechtse bloggers zich stoorden aan Gunns denigrerende tweets over president Trump en de filmmaker van repliek dienden middels wat knip- en plakwerk uit Gunns persoonlijke Twitterarchief. Aanjager was Mike Cernovich, de complotdenker die eerder het fakenieuws dat ‘pizzagate’ zou gaan heten verspreidde; democraten zouden minderjarige kinderen misbruiken in een pizzarestaurant. De Republikeinse senator Ted Cruz sprong bij op Twitter: de uitlatingen van Gunn waren afgrijselijk. "Kinderverkrachting is geen grap. Ik ben blij dat Disney hem ontsloeg, maar als deze tweets waar zijn, moet hij vervolgd worden."

'Als deze tweets waar zijn, moet hij vervolgd worden'
Ted Cruz, Republikeins senator

In een reactie benadrukte Gunn dat het grappen betroffen, sléchte grappen van tien jaar geleden. "Zoals ik me ontwikkelde als persoon, zo geldt dat ook voor mijn werk en mijn humor." Hij heeft "oprecht spijt" en "begrip" voor de zakelijke beslissing van Disney.

Choqueren hoort erbij? 

Filmfans tonen minder begrip voor het ontslag: Gunns kijk op humor in de taboesfeer was bekend, en voert terug op zijn begintijd als scenarist voor het lowbudgethorrorfilmlabel Troma. Choqueren is niet ongewoon binnen de Amerikaanse underground, die poel waar grote Hollywoodstudio’s al decennialang talent uit werven. Gunn verdiende vele honderden miljoenen dollars voor Disney met zijn Guardians-reeks, die nu juist wat vrijer was dan gebruikelijk in het Marvel-universum; zelfs de seksgrap werd niet geschuwd.

De Amerikaanse actrice Selma Blair is een petitie begonnen om de studio ervan te overtuigen Gunn tóch de film te laten afmaken. Ook Guardians of the Galaxy-acteur Dave Bautista schaart zich publiekelijk achter zijn regisseur: "Wat er met hem gebeurt is niet oké." De release van Guardians of the Galaxy deel drie staat gepland voor 2020.