© kma

Twee dagen na drama alweer zwemmers in E10-plas: “Wij wisten niets van die verdrinking”

In de E10-plas in Brasschaat waar zaterdag Charles Morreels (55) verdronk, werd maandag weer gezwommen. Weliswaar alleen aan de kant, want de politie controleerde. Veel zwemmers wisten niet eens van het drama.

Kristin Matthyssen

De E10-plas, destijds gegraven bij de aanleg van de E10 (nu E19) en daarna bedoeld voor de duwvaart, is aan Brasschaatse zijde eigendom van de gemeente. Aan Schotense zijde pacht de Schotense Waterski Klub de plas van de Vlaamse Waterweg sinds 1974. Sinds de komst van de hogesnelheidslijn (HSL), is de plas fysiek in twee gedeeld.

“Wij wisten niets van die verdrinking”, valt de Georgisch-Russische familie Mikaberidyl uit Merksem uit de lucht als we er passeren. “De politie passeerde hier en vertelde dat wij aan het strandje zitten waar de man verdronk. Mijn vrouw vond dat wel wat vies, maar er sterven overal mensen. Alcoholmisbruik ligt vaak aan de basis van zulke drama’s. Wij blijven aan de kant en drinken groene thee. In Rusland en Georgië wordt veel wild gezwommen. Er zijn geen controles. En ja, er verdrinken geregeld mensen.”

© kma

“Kwestie van gezond verstand”

Wat verderop ligt Clint Verboven (19) in een hangmat. “Iedereen die deze plas kent, weet dat het geen strak plan is om helemaal naar de overzijde te zwemmen. Die verdronken man kende deze vijver precies niet goed. Ik wou ooit eens met vrienden oversteken op een bootje, maar zelfs dat vonden wij te link.”

© kma

Een strandje verder zit een koppel uit Hoboken met zijn peuter. De vrouw vindt het allemaal ‘zever’. “Als kind ben ik hier zo vaak komen zwemmen. En ja, wij zwommen ook over en wisten dat het in het midden heel koud kon zijn. Nu ik een kind heb, ga ik natuurlijk niet meer in het diep. Het is een kwestie van gezond verstand.”

De lokale politie Brasschaat stuurt de hele zomer interventie-inspecteurs op pad. Zwemmers krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Zijn ze hardleers, dan kan een GAS-boete worden opgelegd van tussen 55 en 175 euro voor 16- tot 18-jarigen. Wie ouder is, riskeert een boete tot 350 euro. Minderjarigen riskeren een alternatieve sanctie.

Aan Schotense zijde geldt hetzelfde verbod en riskeren zwemmers dezelfde GAS-boetes. Ook hier plonsden maandag alweer mensen die niet wisten dat er net iemand verdronken was.

“Dat komt omdat er zo veel Oostblokkers komen. Ze verstaan geen Nederlands en kunnen ook de verbodsborden kennelijk niet lezen. Sommige borden worden ook direct vernield”, zegt Stefan Dirkx van de Schotense Waterski Klub. “Enkele jaren geleden werden aan één kant keien geplaatst aan Schotense zijde van de put. Wij zijn vragende partij dat de Vlaamse Waterweg dit helemaal rondom doet, want die keien ontmoedigen zwemmers.”

Klachten

Twee weken geleden dook plots een snorkelende vrouw op voor een boot van de Schotense Waterski Klub. “Levensgevaarlijk. Sommige zwemmers reageren agressief als we een opmerking maken. Eén Oostblokker kroop zelfs over onze omheining om de piloot van de boot aan te pakken. Ze blijven in mobilhomes overnachten. Als het echt warm is, loopt het de spuigaten uit. Ook de vuurtjes die ze aansteken, zijn echt gevaarlijk met de droogte. De buurtbewoners klagen er ook over.”

De leden van de Schotense Waterski Klub krijgen vaak de opmerking van zwemmers dat er met de Triatlon van Brasschaat toch ook gezwommen wordt in de E10-plas. “Dat klopt, maar die triatleten zwemmen langs de kant, niet in het midden, en ze dragen speciale pakken. Bovendien zijn er altijd bootjes in de buurt om in te grijpen als het fout loopt.”

De kleiputten in Sint-Lenaarts (Brecht) zijn ook traditioneel gevaarlijke plaatsen voor wildzwemmers, met grote diepteverschillen. De politie Voorkempen controleert er niet prioritair. “Meestal volstaat een vermaning, maar als de zwemmers echt ongehoorzaam zijn zal de politierechter moeten oordelen”, klinkt het bij de politiezone Voorkempen.