Direct naar artikelinhoud
De dag van

Van je mooiste dag tot je laatste dag: welke luierik heeft de drive-thru uitgevonden?

Afscheid nemen van een geliefde zonder uit die auto te moeten: in Los Angeles is dat geen probleem.Beeld reuters

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Drive-Thru Day.

“Een meer ontspannen levenswijze is belangrijk voor je gezondheid. Een stressrijk leven en overdreven lichaamsbeweging produceren hormonen die leiden tot hoge bloeddruk en kunnen schade toebrengen aan hart en bloedvaten.” De Duitse arts en voormalig atlete Michaela Axt-Gadermann is duidelijk in haar boek Het genot der luiheid uit 2003. Daarin breekt ze een lans voor de vierde hoofdzonde. Luiheid of sloth, zoals dat zo mooi heet in het Engels.

Het hoeft geen betoog dat een deel van onze moderne maatschappij die stelling helemaal omarmt. Hoe lastig is het niet om de wagen te nemen, naar een restaurant te rijden, parkeerplaats te zoeken, uit te stappen, het restaurant binnen te stappen en dan datzelfde ritueel in omgekeerde volgorde te voltooien, tot je weer thuis bent. Daar bestaat al lang een oplossing voor: de drive-through, ook wel drive-thru. Dan blijf je gewoon lekker in de wagen zitten, met de airco op, in plaats van al die moeite te moeten doen. Die uitvinding wordt vandaag geëerd op Drive-Thru Day, een feestdag die – het verbaast u niet– vooral in de Verenigde Staten wordt gevierd.

Tegenwoordig bestaan er zelfs drive thru-begrafenisondernemers, waar je vanuit de passagierszetel een dierbare overledene gaat groeten

Tot aan de kist

Maar aan wie hebben we die cultivatie der luiheid eigenlijk te danken? Wie heeft de drive-thru uitgevonden? Die bedenker vinden we in het jaar 1930 in The Land of the Free, merkwaardig genoeg in het bankwezen. Ene Jordan Martin introduceerde de drive-thru in de Grand National Bank in St.-Louis, Missouri. Automobilisten konden het gebouw inrijden om geld op hun rekening te storten. Dat de doorsnee Amerikaan toen nog lang geen eigen auto had, bleek geen barrière voor dat lumineuze idee.

Die drive-thru is intussen geadopteerd door verschillende sectoren. Je vindt die vooral in de fastfoodindustrie, al bestaan ze ook in andere sectoren. Zo bestaan er ook drive thru-apotheken, -drankwinkels, -koffiezaken of -postkantoren. Aangezien het altijd gekker kan, zijn er zelfs drive thru-trouwkapellen, uiteraard in Las Vegas, en zelfs -begrafenisondernemers, waar je vanuit de passagierszetel een dierbare overledene kan groeten.

Een iets luchtigere verbastering is dan weer de ski-thru die McDonalds in 1996 opende in het Zweedse wintersportoord Lindvallen. Je haalt er je Big Mac gewoon op de latten. Dat wringt misschien minder dan een ritje langs grootoom Leo in het funerarium.

Afscheid nemen van een geliefde zonder uit die auto te moeten: bij deze begrafenisondernemer in Los Angeles kan het.Beeld reuters
Liefde is... trouwen in de drive-thru in Las Vegas. Waarom zou je die mooiste dag van je leven doorbrengen binnen?Beeld ASSOCIATED PRESS
In Orange County, Californië, kun je stemmen via een drive-thru.Beeld AP