Wijnproductiecentrum van schatrijke ondernemer opnieuw onder vuur: derde bouwaanvraag, derde keer protest

© fg

© fg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ondernemer Urbain Vandeurzen heeft een nieuwe bouwaanvraag ingediend voor de bouw van een wijnproductiecentrum op de hoek van de Nachtegalenstraat en de Kasteeldreef in Linden. Dat is al de derde keer. Nog goed voor de aanvraag bekend werd gemaakt, zijn er al opnieuw bezwaren.

Fernand Goyens

Urbain Vandeurzen deed recent een derde aanvraag om een vinificatiecentrum te bouwen in de buurt van zijn wijngaard in de Nachtegalenstraat. In vergelijking met de vorige aanvragen is het project qua volume herleid tot een vierde van de oorspronkelijke plannen en is ook de locatie verschoven naar de andere kant van de Kasteeldreef. De vorige plannen werden door het schepencollege en de deputatie afgekeurd. Er was fel protest tegen omdat het project het uitzicht van dit landelijk gebied fel zou verstoren. Onbekenden vernielden er tijdens het protest dit voorjaar ook meer dan 450 wijnstokken.

Geen proeverij meer

Aan de achterkant van het kasteel, meer bepaald op een terrein langs de Kasteeldreef en de Nachtegalenstraat, realiseerde Urbain Vandeurzen een wijngaard van ongeveer 10 hectare groot. Hij heeft dringend nood aan een wijnproductiecentrum in de buurt. “Vorig jaar, het eerste jaar van productie, produceerde we 5.000 flessen. Dit jaar ramen we de productie op 25.000 flessen en daarvoor moet een ruimte gecreëerd worden. In een bijbouw van het kasteel is dit gewoon onmogelijk, vandaar mijn aanvraag”, aldus Vandeurzen enkele weken geleden. De oorspronkelijke plannen moesten opgeborgen worden omdat, volgens de verschillende protesten, het landschap te zeer zou verminkt worden. De nieuwe aanvraag gaat enkel over een pand waarin hij zijn wijn wil fabriceren. Van een wijnproeverij is geen sprake meer. Daarvoor is er voldoende ruimte in de nabijgelegen taverne die hij intussen heeft ingericht in de vroegere kasteelhoeve die bij het kasteel hoort.

Subjectief

Maar nog maar net zijn de plannen bekendgemaakt via de gele aanplakborden of er zijn opnieuw bezwaren gemaakt. Op de facebookpagina van de actiegroep Lindens Landschap, tegen wat ze de schending noemen van het Lindense unieke landschap, dat vanaf het begin ijverde voor het behoud van het landschap, barst het van bezwaren.

Ondertussen reageerde Katrien Vandeurzen namens de familie: “Het is foutief dat de kant van de wijngaard beschermd dorpsgezicht is, enkel de andere kant van de Kerkdreef behoord tot het beschermd dorpszicht. Het is ook onjuist dat op agrarisch waardevolle grond niet mag gebouwd worden. Een gebouw moet gaan over uitsluitend een gebouw met agrarische functies zoals dit hier het geval is. De opmerking bevat dus enkel een subjectieve mening maar geen enkel objectief bezwaar”, aldus Katrien Vandeurzen. Het openbaar onderzoek loopt tot 14 augustus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen