Direct naar artikelinhoud
Film

Eerste transgender met superkrachten: Nicole Maines gaat hoofdrol spelen in nieuwe serie 'Supergirl'

►Toen ze nog naar school ging, klaagde Nicole Maines (foto uit 2016) haar school aan, een zaak die ze won.Beeld AP

Als scholier trok ze nog naar de rechtbank omdat ze op school niet naar de meisjestoiletten mocht, nu wordt Nicole Maines de eerste transgender-superheld in een tv-serie.

Vier jaar was Wyatt Maines toen hij zijn moeder vroeg wanneer hij een meisje zou zijn en zijn penis zou afvallen. Fysiek was Wyatt nauwelijks te onderscheiden van zijn tweelingbroer Jonas, maar toch konden ze nauwelijks meer van elkaar verschillen. Een beetje tot ergernis van hun adoptiefvader, een wat conservatieve Amerikaan, die het moeilijk had met Wyatts verlangen om meisje te worden. Tot Jonas, toen negen jaar, het hem vlakaf duidelijk maakte: "Face it, papa, je hebt een zoon en een dochter."

Die dochter, Nicole Maines, staat nu volop in de schijnwerpers als allereerste transgender-superheld. In het nieuwe seizoen van de tv-reeks Supergirl, over een nichtje van Superman, zal ze in de huid kruipen van Nia Nal, een journaliste bij het mediabedrijf CatCo. Daar wordt ze de protegé van collega-journalist en superheld Kara Zor-El, ofte Supergirl. Wat haar superkrachten precies zijn, is nog niet bekend. De producenten van de reeks, die bij ons op ZES te zien is, omschreven haar rol als "een gevoelige jonge transgendervrouw met een sterke wil om anderen te beschermen."

'Ik wou dat er een transgender superheld was toen ik opgroeide'
Nicole Maines

Eindelijk, zei Maines dit weekend op het Comic-Con Festival waar haar rol bekendgemaakt werd. "Ik heb de laatste tijd veel audities gedaan omdat veel reeksen erop gebrand zijn om het verhaal van transgenders te vertellen. Het lijkt me ook maar normaal dat er een trans superheld is waar transkinderen naar kunnen opkijken. Ik wou dat er een trans-superheld was toen ik opgroeide."

Het juiste doen

Al had Nicole Maines nog geluk: haar moeder steunde haar altijd al en ook haar vader draaide uiteindelijk bij. "Als we haar met een kleedje lieten weggaan, straalde ze en was ze veel gelukkiger", vertelde die daar enkele jaren geleden over aan de Amerikaanse zender ABC bij de publicatie van het boek Becoming Nicole. "Toen ik daarover nadacht, besefte ik dat ik moest veranderen. Ik keek diep in mijn ziel en vroeg me af waar ik bang van was. Je moet jezelf afvragen hoe graag je je kind ziet en het juiste doen."

Haar ouders waren ook een belangrijke steun toen Nicole Maines als tiener nationale bekendheid kreeg omdat ze haar eigen school voor de rechtbank daagde. Na een klacht van de familie van een klasgenootje verbood die school haar immers om nog naar de meisjestoiletten te gaan. Als soort compromis had de school dan maar beslist dat ze de toiletten van het personeel moest gebruiken. Maines klaagde dat aan bij de rechter en de hoogste rechtbank van Maine gaf haar in 2014 ook gelijk. Dat arrest was het eerste van een hooggerechtshof dat aangaf dat transgenders het toilet mogen gebruiken van het geslacht waarmee ze zich identificeren.

Archiefbeeld van Nicole Maines met haar ouders en broer Jonas.Beeld AP

Sinds de rechtszaak duikt Maines wel vaker op in de media als transgenderactiviste. Naast haar boek was ze onder meer ook te zien in de HBO-documentaire The Trans List, waarin ze over haar jeugd vertelde. Nadat ze de voorbije jaren al een paar kleinere rolletjes kreeg, moet Supergirl nu voor haar doorbraak zorgen.

De rol komt in ieder geval op het goede moment, een week nadat Scarlett Johansson uit de film Rub & Tug stapte na veel en harde kritiek van transacteurs en lgbt-activisten. Johansson zou er de hoofdrol in spelen van Dante 'Tex' Gill, een baas van massagesalons die geboren was als Lois.

De casting van Johansson zou de stereotypes rond transgenders alleen maar versterkt hebben, verklaarde Nicole Maines aan het Amerikaanse vakblad Variety. Transgendervrouwen werden lange tijd alleen gespeeld door mannen die als vrouwen verkleed waren, of omgekeerd. "Veel mensen beschuldigen er ons van om ons om welke reden dan ook gewoon verkleedspelletjes te spelen, maar dat is gewoon niet waar. Transmensen transrollen laten spelen toont wat onze identiteit is en dat we bestaan."