Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe reageren mensen als ze in Brussel een meisje verkracht zien worden?

Hoe zou jij zelf reageren als je op klaarlichte dag in Brussel een meisje verkracht ziet worden? Dat is de vraag die de organisatie Would You React? zich stelde en om dat te testen bedachten ze een experiment met een in scène gezette aanranding en een verborgen camera. Wie reageert, wie negeert?

flb

Het scenario: een jongeman dwingt een meisje van 13 tot seksuele handelingen in de struiken vlakbij het Brusselse metrostation Pétillon. Ze schreeuwt om hulp naar de voorbijgangers. Zeven keer wordt het experiment uitgevoerd door Would You React?, een organisatie die burgers wil aanzetten tot meer solidariteit. Hoeveel mensen grijpen in?

Gelukkig blijkt dat heel goed mee te vallen en is er slechts één iemand die gewoon wegloopt van de feiten. Maar het venijn zit hem in de staart. Ongetwijfeld tot de verbazing van de makers zelf, is de laatste persoon die ingrijpt een vrouw die zelf slachtoffer werd van verkrachting toen ze jong was en die door de gebeurtenis met de verborgen camera in tranen uitbarst.

Met het experiment willen ze mensen oproepen om vaker in te grijpen als ze dingen zien die niet door de beugel kunnen. Het is niet de eerste keer dat de organisatie van zich laat spreken. Eerder maakten ze ook al een filmpje waarbij een vrouw werd lastiggevallen op een roltrap om te zien hoe de omstanders zouden reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer