Direct naar artikelinhoud
Overstroming Laos

Dam in Laos stort in door noodweer: 6.600 mensen op de vlucht en honderden vermist

Dam in Laos stort in door noodweer: 6.600 mensen op de vlucht en honderden vermist
Beeld EPA

In Laos, buurland van Thailand, zijn honderden mensen vermist nadat een dam ineen is gestort, zegt het officiële nieuwsagentschap van het land.

Aan de waterkrachtcentrale in de Attapu-provincie in Laos is maandagavond een dam ingestort met overstromingen in zes dorpen als gevolg. Twaalf dorpen zijn geëvacueerd en meer dan 6.600 mensen zitten zonder onderdak. “Verschillende levens zijn verloren en honderden mensen zijn vermist”, zegt het officiële nieuwsagentschap van Laos. De dam was nog onder constructie en stortte volgens het bouwbedrijf in door zware en onverwachtse regenbuien in de regio.

Thongloun Sisoulith, de eerste minister van Laos, is aanwezig op het gebied van de overstroming om de reddingsactie te overzien. De overheid roept iedereen op om te helpen in de voorziening van basismiddelen als voedsel, drinkbaar water, kleding en medicijnen.

Mensen proberen te vluchten met behulp van geïmproviseerde bootjes of wachten op daken van huizen tot er hulp komt. Het Zuid-Koreaanse SK Engineering & Construction, het bouwbedrijf achter de constructie, werkt samen met de lokale overheid om een reddingsactie op poten te zetten. 

De 53 werknemers van het Zuid-Koreaanse bedrijf werden op tijd geëvacueerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Korea.

Mensen proberen te vluchten met behulp van geïmproviseerde bootjes of wachten op daken van huizen tot er hulp komt
Dam in Laos stort in door noodweer: 6.600 mensen op de vlucht en honderden vermist
Beeld AFP / ABC Laos

Batterij van Azië

Milieuactiegroepen roepen al jaren op tot bezorgdheid over de ambitie van het land om de batterij van Azië te worden. Laos heeft 46 actieve waterkrachtcentrales en nog 54 in constructie, twee derde van die energie wordt vervolgens geëxporteerd. Volgens de activisten beïnvloeden de waterkrachtcentrales de flora en fauna van de Mekong-rivier en ook de lokale economieën er rond. 

International Rivers, een Amerikaanse non-profitorganisatie, zegt dat onverwachte en extreme weerstoestanden steeds frequenter worden in de regio door klimaatsverandering. "Deze ramp toont hoe ondermaats de huidige waarschuwingssystemen van de dammen zijn. De waarschuwing kwam er veel te laat en sloeg er niet in om de veiligheid van de mensen te verzekeren", zegt de Amerikaanse ngo. 

Batterij van Azië
Beeld REUTERS
Batterij van Azië
Beeld REUTERS
Batterij van Azië
Beeld EPA
Batterij van Azië
Beeld EPA/ABC LAOS NEWS