Direct naar artikelinhoud
Zelfdoding

Uitzonderlijk warme dagen doen aantal suïcidegevallen stijgen

Uitzonderlijk warme dagen doen aantal suïcidegevallen stijgen
Beeld AP

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het academische tijdschrift Natural Climate Change, besluit dat er een link is tussen uitzonderlijk warme dagen en zelfdoding.

Als een maand 1 graad Celsius warmer is dan normaal, is er een stijging van 0,7 procent in het aantal suïcidegevallen in de VS en van 2,1 procent in Mexico. Tot die opmerkelijke conclusie komen wetenschappers van onder meer Stanford University in hun nieuwe publicatie.

Het onderzoek baseert zich daarvoor op gegevens over het aantal suïcidegevallen in de States en buurland Mexico die meerdere decennia omspannen. Het effect is hetzelfde in warmere als in koelere regio's en is niet afgenomen over tijd.

"Dit is een wrede conclusie", zegt coauteur Marshall Burke aan het Amerikaanse nieuwsmedium The Atlantic. Tegen 2050 zouden naar schatting 14.000 Amerikanen – volgens de meest negatieve projectie zelfs 26.000 – sterven aan zelfdoding als de mensheid de uitstoot van broeikasgassen niet vermindert.

In Vlaanderen is nog geen onderzoek gedaan naar de invloed van temperatuur op het aantal gevallen van zelfdoding, meldt het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Er is dus ook geen zicht of de warmte van de jongste weken tot een stijging in het aantal suïcidepogingen heeft geleid.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.