OVERZICHT. Deze maatregelen tegen de droogte gelden er in jouw provincie en dit zijn de boetes

© ISOPIX

Code oranje is sinds dinsdagnamiddag in heel Vlaanderen van kracht, en dus heeft de droogtecommissie een lijst van adviezen voorgelegd aan de provincies. De gouverneurs gingen daar allemaal mee akkoord, al beslisten enkele van hen dat slechts gedeeltelijk te doen. Alleen de positie van Vlaams-Brabant is nog onduidelijk.

gjs, mrra, adm

De droogtecommissie adviseert heel Vlaanderen om bijkomende maatregelen te nemen. Dat betekent onder meer een verbod voor particulieren op het wassen van de wagen, het besproeien van gazon en tuinen, het vullen van zwembaden en vijvers, maar ook een verbod voor publieke diensten voor het reinigen van voetpaden, besproeien van parken en sportterreinen en het vullen van vijvers en fonteinen.

De droogtecommissie verduidelijkt: “Ons water is kostbaar en we moeten er spaarzaam mee omgaan. We moeten het gebruiken voor de essentiële toepassingen, en niet onnodig verspillen. Het waterverspillingsverbod geldt daarom het best 24 op 24 en voor alle water: leidingwater, regenwater en putwater.” Daarnaast wordt een sproeiverbod geadviseerd voor land- en tuinbouwondernemingen tussen 8 en 20 uur. Voorts adviseert de commissie een captatieverbod uit alle onbevaarbare waterlopen.

Antwerpen

De eerste provinciegouverneur die de lijst met maatregelen ondertekende, was Cathy Berx. In Antwerpen mag niemand dus nog leiding- of grondwater gebruiken om bijvoorbeeld motorvoertuigen af te spuiten, zwembaden of fonteinen te vullen, straten proper te spuiten en tuinen en sportterreinen te besproeien. Het verbod geldt 24 uur per dag en zeven dagen op zeven.

“Al beschikken de drinkwatermaatschappijen in de provincie Antwerpen op dit ogenblik nog over voldoende drinkwaterreserves, is het toch noodzakelijk om spaarzaam om te gaan met water. Omdat er bovendien onduidelijkheid is over hoe lang de droogte nog zal aanhouden, volgen er nu bijkomende waterbesparende maatregelen”, klinkt het.

Gouverneur Cathy Berx roept eveneens op om in álle situaties spaarzaam en doordacht om te springen met water. “Gebruik gezond verstand en verspil geen drinkwater aan niet-essentiële zaken. Gebruik drinkwater enkel en alleen voor het welzijn van mens en dier. Dan denken wij aan drinken, eten, koken, reinigen van voeding en persoonlijke hygiëne.

Er geldt een uitzondering voor land- en tuinbouwbedrijven. Die mogen tussen 20 uur ’s avonds en 8 u ’s ochtends wel nog besproeien. Ook bedrijven wie water nodig hebben om te functioneren mogen dat, op voorwaarde dat dat voorgeschreven staat in hun milieuvergunning.

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen behoudt voorlopig de eigen maatregelen tegen de droogte. De meeste maatregelen die de droogtecommissie adviseert, hanteert de provincie zelf al enkele dagen, maar ze volgt niet alle maatregelen.

Gezien het landbouwkarakter van de provincie oordeelt West-Vlaanderen dat ‘s nachts sproeien met regen- of putwater wel nog altijd mag. Leidingwater gebruiken, blijft weliswaar uit den boze, zowel overdag als ‘s nachts.

“We hebben vorige week een aantal maatregelen opgelegd. Die hanteren we tot nieuw overleg met de crisiscel”, aldus waarnemend gouverneur Katrien Vandeputte. “Deze week komt de crisiscel bijeen en dan zal er beslist worden of het maatregelenpakket uitgebreid wordt.”

Oost-Vlaanderen

Bijkomende maatregelen tegen de droogte komen er (nog) niet in Oost-Vlaanderen. Sinds vorige donderdag hanteert de provincie een streng waterbesparend beleid, zegt gouveurneur Jan Briers, en daar blijft het voorlopig bij. Woensdagnamiddag is wel nog een overleg gepland over eventuele bijkomende maatregelen.

In alle Oost-Vlaamse gemeenten geldt sinds vorige week een totaalverbod op het gebruik van leidingwater voor onder meer het wassen van auto’s, vullen van zwembaden en bevochtigen van tuinen ingesteld. Ook het gebruik van regenwater is beperkt: dat mag enkel ‘s nachts ingezet worden. Er is - net als in West-Vlaanderen - een oppompverbod van kracht.

Limburg

De Limburgse gouverneur Herman Reynders stelt het verbod op de verspilling van leidingwater ook in. Daar wordt morgen pas beslist of het verbod ook voor grond- en regenwater zal gelden.

Vlaams-Brabant

Het is nog niet geweten of ook Vlaams-Brabant ingaat op de adviezen van de commissie.

Hitte blijft maar duren

“Het is al maanden zeer droog in grote delen van Vlaanderen”, stelt de droogtecommissie. “De peilen en afvoeren van de rivieren en beken zijn hierdoor sterk aan het dalen. Ook de grondwaterpeilen dalen meer dan normaal is voor de tijd van het jaar en de landbouwkundige droogte neemt nog verder toe. Het drinkwaterverbruik is bovengemiddeld hoog. Ook de komende dagen blijft het droog, zonnig en zeer warm. De situatie is heel ernstig.”

LEES OOK. De droogte houdt aan: krijg je straks een boete bij het sproeien van gazon en hoeveel kost het om je tuin te redden?

Boetes

De voorbije dagen was een sproeiverbod met leidingwater al ingevoerd in 15 gemeenten in Vlaams-Brabant en in alle gemeenten van de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Wie zich daar niet aan hield, riskeerde boetes tot 1.600 euro. Het is niet ondenkbaar dat die bestraffing in heel Vlaanderen van kracht wordt zodra alle gouverneurs hun fiat gegeven hebben. “Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te organiseren”, klinkt het bij de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers. Hij rekent op het gezond verstand en “solidariteitsgevoel” van de inwoners van de provincie.

In Antwerpen zal de politie actief controleren of de maatregelen nageleefd worden. “Er zijn een aantal strafsancties opgenomen in het besluit, dus vanaf morgen kan de politie actie ondernemen als zij zaken zien in strijd met het besluit”, aldus nog Antwerps gouverneur Berx. Overtredingen kunnen bestraft worden met 8 tot 14 dagen gevangenisstraf of een geldboete tot 200 euro.

Bij code oranje wordt iedereen ook aangeraden om regelmatig (water) te drinken, licht verteerbaar voedsel te eten en zich lichter te kleden. Overdag brengt men best in koelere ruimtes door. Door ramen en deuren te sluiten houdt men de warmte buiten. De gezondheidstoestand van kwetsbare personen volgt men best regelmatig op.

Recordzomer

Als de droogte nog tot begin augustus aanhoudt - wat verre van ondenkbaar is en zelfs voorspeld wordt - zal de zomer van 2018 de geschiedenisboeken ingaan als de droogste zomer uit het bestaan van het KMI. Die twijfelachtige eer moet ze wel delen met de hete zomer van 1976.

LEES OOK. Zo herinneren onze lezers zich de recordzomer van ‘76: “Mijn man leren kennen in snikhete dancing”

Ook code oranje in Nederland

Ook het Nederlandse weerbureau KNMI heeft code oranje uitgeroepen voor de extreme hitte in het hele land, met uitzondering van het Waddengebied.

Het is deze week ook bij onze Noorderburen tropisch warm. Vooral donderdag en vrijdag worden zeer hoge temperaturen verwacht, landinwaarts en in stedelijke gebieden 35 graden of hoger. Ook in de nachten blijft het zeer warm met minima rond 20 graden Celsius.

Vanwege de hitte hebben de autoriteiten een nationaal hitteplan ingesteld. Dit adviseert voldoende te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen