Direct naar artikelinhoud
Telecom

Proximus ontgoocheld over vierde telecomspeler

Proximus ontgoocheld over vierde telecomspeler
Beeld BELGA

Vanaf volgend jaar wordt een deel van de mobiele frequenties vrijgemaakt voor een vierde telecomspeler. Daarmee haalt minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) zijn slag thuis. Proximus reageert ontgoocheld op het nieuws.

Vorige maand lanceerde minister Alexander De Croo (Open Vld) het voorstel om ruimte te maken voor een vierde telecomspeler. De regering stemde nu in met zijn voorstel. De vierde telecomspeler zal in de beginperiode gebruik kunnen maken van de bestaande netwerken van Telenet, Proximus en Orange via een systeem van zogenoemde nationale roaming.

Dat systeem moet ervoor zorgen dat de nieuwe speler de ruimte krijgt om zich te lanceren. Een mobiel netwerk opbouwen vergt enorme investeringen omdat klanten overal dekking moeten hebben. Zodra de nieuwe speler 20 procent dekking biedt, zal de nationale roaming gelden.

Bij de drie bestaande operatoren zijn ze niet opgezet met die beslissing. Het zal leiden tot verminderde kwaliteit en een onzekere toekomst voor de telecomsector, zeggen zij. "Dit zal onvermijdelijk de netwerkinvesteringen en de tewerkstelling in de Belgische telecomsector onder druk zetten", klonk het bij Proximus.

"Een typische reactie van een speler op een markt die niet enthousiast is dat er een nieuwe concurrent opduikt. De prioriteit voor een bedrijf als Proximus moet zijn zich voor te bereiden, en niet een akkoord te bekritiseren", reageerde De Croo. 

Hij gelooft ook dat een nieuwe speler tot een daling van de prijzen zal leiden. Mochten er de voorbije jaren prijsdalingen zijn gebeurd zoals in Nederland en Frankrijk, dan zou een gemiddeld gezin bij ons tot 200 euro per jaar minder uitgeven aan telecom, stelde De Croo.

Of die vierde telecomspeler er komt, is maar de vraag. Er moet eerst nog een operator gevonden worden die de concurrentie wil aangaan met Proximus, Telenet en Orange.