dinsdag 24 juli 2018 - Eten & drinken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Gallardo J is een showpaard, geen springpaard. hbvl

Chinese president krijgt Belgisch toppaard cadeau van Arabische kroonprins

Relatiegeschenk van 1 miljoen euro

Balen Gallardo J, een op en top Belgisch paard, verhuist naar China. De kroonprins van Abu Dhabi geeft het dier als relatiegeschenk aan de Chinese president Xi Jinping. “Dit is een ongelofelijke eer”, klinkt het op de Balense stoeterij Jadem Arabians, waar het paard gefokt werd. “We proberen al jaren Chinese deuren te openen.”

Amper vier jaar oud is Gallardo J. En toch is het Arabische volbloedpaard al wereldtop. In zijn jonge carrière won de hengst al alle prestigieuze schoonheidswedstrijden, tot zelfs het wereldkampioenschap.

Gefokt en getogen in het Antwerpse Balen op stoeterij Jadem Arabians, is hij een op en top Belgisch product. Daar werd hij twee jaar lang verzorgd door eigenares Christine Jamar en getraind door Frederik Van Sas. Tot de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de hengst in 2016 kocht, voor meer dan 1 miljoen euro.

Teken van respect

Afgelopen vrijdag was de Chinese president Xi Jinping voor een officieel bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi deel van uitmaakt. Beide landen gaan hun strategische samenwerking verder uitbouwen en verbeteren. Als blijk van dank en waardering schenkt de sjeik de hengst aan Xi Jinping. Dat is een groot eerbetoon, want het ras behoort tot de meest waardevolle ter wereld.

“Ook voor onze stoeterij is het een hele eer”, klinkt het bij Jadem Arabians. “Er zijn heel wat Arabische volbloedpaarden in de Emiraten. Het Midden-Oosten telt zelf ongeveer 400 stoeterijen. De paarden daarvan worden vaak cadeau gedaan als een teken van respect. Ze worden gebruikt om nieuwe banden te smeden of oude contacten te bezegelen. De kroonprins wou de Chinese president alleen het beste van het beste schenken: onze Gallardo J.”

Christine Jamar met Gallardo J. en een ander toppaard op wedstrijd in Dubai. Antonia Bautista

Bodybuilder

De Kempense stoeterij specialiseert zich al veertig jaar in het paardenras. Uitgekiende fokcombinaties, genetica en een beetje geluk maakten van het bedrijf een wereldspeler. “Dit bewijst nog maar eens dat België niet alleen groot is in de wereld van de springpaarden.”

Want springen doet Gallardo J niet. Hij is een showpaard. “Net zoals een bodybuilder moeten zijn spieren zo duidelijk mogelijk zichtbaar zijn”, aldus trainer Van Sas. “Het paard wordt ook geconditioneerd om een wedstrijdpose aan te nemen: rechte rug en zijn hals in een mooie boog.”

Op de stoeterij hopen ze alvast dat deze “transfer” deuren opent. “China is een opkomende markt voor Arabische volbloedpaarden”, zegt Van Sas. “Rijke Chinezen kiezen doorgaans nog altijd voor springpaarden. Dit geschenk kan daar verandering in brengen. Over twee jaar zal de Chinese paardenmarkt er helemaal anders uitzien, inclusief Arabische volbloeden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws