Direct naar artikelinhoud
Droogte

Dit riskeert u als u ondanks het verbod toch blijft sproeien

Dit riskeert u als u ondanks het verbod toch blijft sproeien
Beeld Joris Casaer

In heel Vlaanderen is het nu verboden water te verspillen door onder andere zwembaden te vullen en tuinen te besproeien. Sinds dinsdag is vanwege de aanhoudende droogte code oranje van kracht.

De droogtecommissie adviseerde dinsdag aan alle provinciegouverneurs om een sproeiverbod in te voeren. "We hebben de situatie besproken en ze is heel ernstig", klonk het. "De komende veertien dagen gaat het amper regenen en daarom moeten er bijkomende maatregelen genomen worden."

De provincies beslissen zelf of ze het advies volgen. Een overzicht.

Lees ook: Ja, uw gras is bruin, maar dat is niet erg: "Uw gazon herstelt zichzelf"

Antwerpen

De provincie Antwerpen beschikt op dit ogenblik nog over voldoende drinkwaterreserves, maar het is onduidelijk hoe lang dat nog het geval zal zijn. Daarom ondertekende Antwerps gouverneur Cathy Berx dinsdag een politiebesluit met waterbesparende maatregelen.

Concreet is het in Antwerpen verboden om leiding-, grond- en regenwater te gebruiken om motorvoertuigen af te spuiten, tenzij door daartoe gespecialiseerde ondernemingen. Het is ook niet langer toegestaan zwembaden, vijvers en fonteinen bij te vullen. Het reinigen van straten en voetpaden, daken en gevels en het besproeien van velden en tuinen zijn eveneens verboden. Er geldt een uitzondering voor land- en tuinbouwactiviteiten tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends. 

Wie die regels overtreedt, riskeert boetes van 26 tot 200 euro en celstraffen van 8 tot 14 dagen.

De stad Antwerpen heeft woensdagochtend de kranen van de Antwerpse fonteinen dichtgedraaid om zo weinig mogelijk water te verspillen. De enige fontein die wel in werking blijft, is die in Park Spoor Noord, meldt schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens. "Daar zoeken heel wat mensen, vooral kinderen, verkoeling. Die fontein heeft dus niet louter een sierfunctie."

"We zijn vanmorgen letterlijk de kraantjes gaan dichtdraaien", aldus schepen Bastiaens. Bij sommige fonteinen, zoals de Brabofontein op de Grote Markt betekent dit een directe drooglegging. Andere fonteinen hergebruiken hun eigen water en worden normaal aangelengd met kraanwater. Naarmate het hergebruikte water wegspat en verdampt, zullen ook die fonteinen woensdag en donderdag droog komen te staan. 

Limburg

De provincie Limburg verstrengt de maatregelen om waterverspilling tegen te gaan. Nadat er dinsdag, na het advies van de droogtecommissie, een verbod werd uitgevaardigd om leidingwater te gebruiken, mag er nu ook geen regen- en grondwater meer gebruikt worden voor het bijvullen van zwembaden, reinigen van straten en auto's en bevoorraden van fonteinen. 

Particulieren mogen nog steeds geen leidingwater gebruiken om grasperken en hun tuin te besproeien. Wel mogen zij dit doen met regen en grondwater tussen 20 en 8 uur. Landbouwers mogen hun velden besproeien met leidingwater tussen 20 en 8 uur. Voor regen- en grondwater geldt de tijdsbeperking niet, maar ze krijgen de raad om enkel te sproeien tussen 20 en 8 uur. 

Ook hier geldt dat wie de regels overtreedt, boetes van 26 tot 200 euro riskeert en celstraffen van 8 tot 14 dagen.

"Momenteel is er nog geen tekort aan drinkwater in onze provincie maar de gouverneur wil een krachtig signaal geven dat we water moeten besparen", zo laat Joke Claesen van Noodplanning en Crisisbeheer van de provincie Limburg weten. "Het is ook preventief. Het is niet omdat er vandaag geen problemen zijn dat die er morgen niet kunnen zijn."

Naast de bijkomende maatregelen blijft ook het kampvuurverbod, omwille van het verhoogde brandgevaar, van kracht in de provincie Limburg. De afgelopen dagen moest de brandweer meermaals uitrukken voor gras- en heidebranden. Momenteel komt er geen algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk bij evenementen. De lokale brandweer moet per evenement een advies hierover geven.

'Momenteel is er nog geen tekort aan drinkwater maar de gouverneur wil een signaal geven dat we water moeten besparen'
Joke Claesen, Noodplanning en Crisisbeheer

West-Vlaanderen

Regionaal waren er al verschillende maatregelen van kracht. Dat was onder andere het geval in West- en Oost-Vlaanderen en vijftien gemeenten in Vlaams-Brabant, waar het al verboden was om met leidingwater te sproeien. Met regenwater sproeien mag hier nog wel, maar enkel na 20 uur ’s avonds en voor 8 uur ’s morgens.

Hoewel het advies van de droogtecommissie strenger is, behoudt de provincie West-Vlaanderen voorlopig de eigen maatregelen. Dat meldt gouverneur Katrien Vandeputte.  

Foto ter illustratie.Beeld ANP XTRA

Gezien het landbouwkarakter van de provincie oordeelt West-Vlaanderen dat 's nachts sproeien met regen- of putwater wel nog altijd mag. Leidingwater gebruiken blijft weliswaar uit den boze, zowel overdag als 's nachts. Wie daar op betrapt wordt, kan boetes tot 1.600 euro krijgen.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen is nu wel een algemeen sproeiverbod voor leiding-, grond- en regenwater ingevoerd. Wie betrapt wordt op sproeien met kraantjeswater, kan boetes tot 1.600 euro krijgen.

Vlaams-Brabant

Het sproeiverbod met leidingwater dat sinds maandag in 15 Vlaams-Brabantse gemeenten van toepassing was, is uitgebreid naar de hele provincie. 

Het is voortaan in heel Vlaams-Brabant verboden om leidingwater te gebruiken voor het wassen van voertuigen, het vullen of bijvullen van zwembaden, het vullen of bijvullen van vijvers en bevoorraden van fonteinen, het reinigen van straten, besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen.

Enkel tussen 20 en 8 uur mag voor deze activiteiten wel niet-leidingwater (put- en regenwater) gebruikt worden. Er gelden wel uitzonderingen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het wassen van voertuigen door hiertoe gespecialiseerde bedrijven.

Gezond verstand

Code oranje geldt zo’n twee dagen nadat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) benadrukte dat er geen reden tot paniek was over ons drinkwater. “De situatie kan snel keren”, argumenteert haar woordvoerster. “De droogtecommissie komt nu bijeen omdat uit de nieuwste voorspellingen blijkt dat het nog twee weken droog zal zijn. Pas als de toestand snel achteruitgaat, komen we samen om die code te bepalen.” Bovendien klopt het nog steeds dat we op vlak van drinkwater niet in een alarmerende situatie zitten, vult Dhaene aan.

“Leidingwater is slechts een onderdeel van de algemene droogtetoestand. We zitten in die oranje fase door de combinatie van grondwater, onze waterlopen, landbouwkundige droogte... Een team van experts volgt permanent de toestand op. Als zij vinden dat de situatie wijzigt, komt de droogtecommissie weer samen.” De droogtecommissie kan adviseren, maar het blijft de provinciegouverneur die maatregelen en straffen kan uitvaardigen. De commissie hoopt dat het niet tot boetes komt, maar dat mensen hun gezond verstand gebruiken.