Direct naar artikelinhoud
Zaak-Benalla

Macron reageert voor het eerst op affaire Benalla: "Ik ben de enige verantwoordelijke"

President Macron wordt geflankeerd door zijn voormalige veiligheidsmedewerker Alexandre Benalla.Beeld AFP

Frans president Emmanuel Macron heeft voor het eerst gereageerd op de zaak rond zijn veiligheidsverantwoordelijke Alexandre Benalla. Die werd gefilmd terwijl hij betogers hardhandig aanpakte tijdens een 1 meimanifestatie. "Ik ben de enige verantwoordelijke", zei Macron op een bijeenkomst van zijn partij La République en Marche.

"Wat er gebeurd is, is ernstig", zei Macron. "Het was een teleurstelling voor mij, verraad. Niemand op mijn kabinet werd ooit de hand boven het hoofd gehouden. Als je een verantwoordelijke zoekt: dat ben ik, en ik alleen. Ik stelde mijn vertrouwen in Alexandre Benalla, en ik heb de sanctie tegen hem bevestigd."

Motie van wantrouwen

Eerder vandaag raakte bekend dat de parlementsleden van de centrumrechtse oppositiepartij Les Républicains naar aanleiding van de zaak-Benalla een motie van wantrouwen gaan indienen tegen de Franse regering. "Wij willen dat de regering uitleg verschaft over de zaak", verklaarde fractieleider Christian Jacob.

"De regering heeft gefaald door geen gehoor te geven aan de herhaalde verzoeken om zich over deze zaak uit te spreken, en ze kan geen medewerkers hebben die niet onder het gezag van de regering handelen", benadrukte Jacob.

58 handtekeningen

Om de motie van wantrouwen te kunnen indienen, moeten 58 van de 577 volksvertegenwoordigers hun handtekening eronder zetten. De LR-fractie bestaat uit 103 leden, maar Jacob nodigde ook andere parlementsleden uit om de motie te ondertekenen.

Jacob zei er meteen bij dat de motie "de regering niet zal doen vallen", aangezien Macrons partij La République en marche! samen met MoDem over een ruime meerderheid beschikt in de Nationale Vergadering. 

Volgens een bron dicht bij de LR-fractie wordt de motie in de komende dagen officieel ingediend.