Direct naar artikelinhoud
Zomerakkoord

Oppositie vernietigend voor zomerakkoord: "Mensen in armoede duwen, helpt hen niet aan een job"

Kristof Calvo (Groen).Beeld Photo News

De oppositiepartijen hebben geen goed woord over voor het zomerakkoord van de federale regering. De onzekerheid blijft, klinkt het.

Groen: "Regering van de gemiste kansen"

De 2,6 miljard euro die de regering moest vinden om de begroting op de rails te houden, is als bij toverslag verdwenen, zegt Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo. "Dit is niet meer serieus. Het concept 'technische correcties' krijgt historische proporties. Er blijven veel vraagtekens over. Ook rond Arco blijft onzekerheid."

Er is één zekerheid, aldus Calvo: "De uitkeringen zullen sneller dalen. Voor langdurig werkzoekenden wordt de arbeidsdeal een armoededeal. Voor eerlijke fiscaliteit is het blijkbaar echt wachten op een andere regering. Hoeveel lager wil men nog gaan? Mensen in de armoede duwen helpt hen niet aan een job."

'Voor eerlijke fiscaliteit is het blijkbaar echt wachten op een andere regering'
Kristof Calvo, Groen

De maatregelen die werkkrachten richting knelpuntberoepen moeten leiden, zoals de outplacementpremie, noemt Groen een lichtpunt, al houdt Calvo een slag om de arm: "Hopelijk is die premie over 24 uur niet ingetrokken." 

Grote afwezige in de deal zijn milieu en klimaat, stelt Groen tot slot vast. "Michel 1 blijft zeker op dat punt de regering van de gemiste kansen", besluit Calvo.

Sp.a: "Gebroken beloftes en verkeerde keuzes"

Behalve een regering van valse beloftes - een begroting in evenwicht - is dit voor sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir ook een regering die verkeerde keuzes maakt. "De arbeidsdeal past perfect in de maatschappijvisie van deze ministers: wie geen job vindt, doet gewoon niet hard genoeg zijn best", klinkt het. 

"Straffen is de rode draad van dit beleid. In plaats van een arbeidsdeal hebben we meer dan ooit nood aan een opleidingsdeal om werkzoekenden aan jobs - die er zijn, maar niet ingevuld raken - te helpen."

Meryame Kitir, sp.a.Beeld BELGA

Met de verkoop van Belfius zet de regering haar privatiseringsagenda voort, terwijl dit land nood heeft aan een sterke staatsbank, meent Kitir. "Met die verkoop heeft de Arco-spaarder bovendien nog altijd geen enkele garantie op een vergoeding, iets wat nochtans in het regeerakkoord van 2014 staat. Ik mag hopen dat deze regering die 800.000 gewone spaarders niet nog een keer in de steek laat en weer haar belofte breekt."

Voor sp.a is een drastisch ander beleid nodig, dat werkenden en werkzoekenden zekerheid geeft voor de toekomst. "Maar na vier jaar rechts is het duidelijk dat daar nooit iets van in huis zal komen. Het zijn altijd dezelfden die moeten betalen. De erfenis van deze regering is stilaan catastrofaal", besluit Kitir.

PS: "Meest kwetsbaren betalen voor slecht beleid"

Het begrotingsakkoord dat de federale regering afgelopen nacht sloot, doet de meest kwetsbaren betalen voor het slechte beleid van de regering-Michel, betreurt PS-kamerfractieleider Ahmed Laaouej. Voor hem zijn de gerealiseerde besparingen het gevolg van een "verstikkingsbeleid", dat leidt tot een gat van 5 miljard in de begroting 2019, en niet van 2,6 of 3 miljard zoals de "regering van leugenaars" stelt.

PS-kamerfractieleider Ahmed Laaouej.Beeld Photo News

De Franstalige socialist klaagt aan dat de regering blanco cheques geeft aan het 'groot-patronaat', door geschenken uit te delen aan diamantairs, niet genoeg op te treden tegen de fiscale paradijzen, en dat ten nadele van de meest kwetsbaren die getroffen zijn door de indexsprong, maatregelen in de pensioenen en de uitkeringen, besparingen bij de NMBS en de btw op elektriciteit.

PVDA: "Arbeidsdeal is in werkelijkheid armoededeal"

Voor PVDA schiet de arbeidsdeal van de federale regering "met scherp op werklozen en bruggepensioneerden, maar laat ze fraudeurs en superrijken buiten schot". Dat zegt PVDA-woordvoerder Tom De Meester.

"De regering wil de mismatch op de arbeidsmarkt aanpakken door de werkloosheidsuitkeringen sneller af te bouwen. Dat is de wereld op zijn kop. Onderzoek toont aan dat je de tewerkstellingskansen van mensen niet vergroot door hun uitkering te verlagen. Dat is asociaal en onrechtvaardig", vindt De Meester. 

Tom De Meester (PVDA).Beeld Photo News

Ook het begrotingsakkoord kan op weinig bijval rekenen: "Wij eisen dat er eindelijk werk gemaakt wordt van eerlijke fiscaliteit, met een vermogensbelasting en een echte strijd tegen de grote fiscale fraude. De 1 procent rijkste Belgen bezitten een gigantisch patrimonium van 500 miljard euro. Dat de regering na alle Panama- en andere leaks nog altijd maar een symbolische 150 miljoen euro wil halen uit de strijd tegen fiscale fraude zegt genoeg."

Unizo en VBO: "Goede basis"

Een ander geluid klinkt bij ondernemersorganisatie Unizo en werkgeversfederatie VBO, die de arbeidsdeal een "goede basis" noemen voor verder overleg.

Voor Unizo is het belangrijk dat het debat over de hervorming van de lonen geopend wordt. "De onderhandelingen hierover, waarmee we vooral meer kansen willen geven aan oudere werkzoekenden, zijn complex en zullen de nodige tijd vergen. Maar het feit dat hier nu concreet mee wordt gestart, mag zonder meer als een mijlpaal worden beschouwd", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

Unizo-voorzitter Danny Van Assche.Beeld Marc Baert

Een pijnpunt zit voor de ondernemersorganisatie in de invoering van het recht op outplacement voor werknemers die door medische overmacht een andere job moeten zoeken. "Niet die extra ondersteuning op zich is hier het probleem, wel het feit dat hiervoor het instrument van outplacement wordt gekozen en dat die kosten - 1.800 euro per werknemer - voor rekening van de betrokken werkgevers komen."

Het VBO, de grootste werkgeversfederatie van het land, ziet meer voor- dan nadelen in het begrotingsakkoord. "Het is positief dat een reeks dossiers die het regeringswerk hypothekeerden, zoals Arco en Belfius, gedeblokkeerd zijn. Daarnaast is het goed dat men maatregelen genomen heeft die meer werkzoekenden moeten leiden naar knelpuntberoepen", stelt CEO Pieter Timmermans. 

Pieter Timmermans, CEO van het VBO.Beeld BELGA