Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: VS zijn klaar voor een "echte deal" over nucleair programma Iran

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

Een dag nadat hij aartsrivaal Iran bedreigde via Twitter, zet Amerikaans president Donald Trump de deur op een kier voor een overeenkomst rond de nucleaire ontwapening van het land. "We zijn klaar om een echte overeenkomst te sluiten."

De Amerikaanse president sprak vandaag de leden van de Veterans of Foreign Wars toe. "We zullen zien wat er gebeurt", klonk het over de situatie met Iran, "maar we zijn klaar om een echte overeenkomst te sluiten. Niet de overeenkomst van de vorige regering, die een ramp was."

Gisteren bond Trump op Twitter nog de strijd aan met het Iraanse regime. Teheran riskeert "consequenties die tot dusver maar weinigen in de geschiedenis hebben meegemaakt", klonk het - in hoofdletters. Zijn tweet was een reactie op een dreigement van de Iraanse president Hassan Rouhani, die Trump zondag had aangemaand te stoppen met het bedreigen van Iran, "anders dreigt de moeder van alle oorlogen".

Twitter bericht wordt geladen...

Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis weigerde nadien in te gaan op de dreigende taal tussen beide presidenten. Wel uitte hij zijn bezorgdheid over de Iraanse activiteiten in het Midden-Oosten, waaronder de steun van Teheran voor Syrisch president Bashar al-Assad. 

"Het is tijd dat Iran zijn verantwoordelijkheid toont, als een verantwoordelijke natie", aldus Mattis. "Het kan niet verdergaan als een revolutionaire organisatie die als doel heeft terreur en ontwrichting te exporteren in de regio. De president heeft heel duidelijk gemaakt dat ze op de verkeerde weg zijn."