Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

In heel het land regeert de hitte.Beeld Photo News

Wordt er eigenlijk wel iemand warm van het Zomerakkoord dat premier Michel presenteert? De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw wapen gevonden om de immigratie een halt toe te roepen. Het is de komende tijd verboden om uw gazon te sproeien of uw auto te wassen. En bij de verwoestende bosbranden in Griekenland is ook al zeker één Belg omgekomen. 

In het nieuws

1. Nog veel werk aan arbeidsdeal

Premier Michel heeft zijn arbeidsdeal. Behalve het opleveren van 12.500 extra jobs en een half miljard euro, moet het akkoord vooral bewijzen dat zijn regering nog steeds werkt. Dat doet hij met een reeks maatregelen waarvan een groot aantal al was beslist of onzeker is qua opbrengst.

Econoom Ivan Van de Cloot noemt het alvast "een akkoord op zijn Belgisch".

Hoofdredacteur An Goovaerts stelt dan weer vast dat deze regering de ambitie om de begroting op orde te krijgen al lang heeft opgegeven.

Ook de christelijke vakbond ACV reageert verbolgen op de beslissing van de regering-Michel om de niet-gebruikte ziektedagen van ambtenaren voortaan te laten vervallen aan het eind van het jaar.

De federale regering gisteren.Beeld Photo News

2. Trump heeft nieuw wapen om immigratie in te dammen

De hereniging van immigratiekinderen met hun ouders in de VS verloopt moeizaam, terwijl het proces volgens de rechter morgen moet zijn voltooid. De regering-Trump heeft inmiddels een nieuw plan om de immigratie in te dammen.

3. Dit riskeert u als u ondanks het verbod toch blijft sproeien

Ook in Antwerpen en Limburg is het nu verboden water te verspillen door onder andere zwembaden te vullen en tuinen te besproeien. Gisteren adviseerde de droogtecommissie alle Vlaamse provinciegouverneurs een sproeiverbod in te voeren. In heel Vlaanderen is vanwege de aanhoudende droogte code oranje van kracht.

4. Verwoestende bosbranden in Griekenland: minstens 74 doden, onder wie ook één Belg

Lichamen van familieleden die arm in arm in een veld worden gevonden, bewoners die de zee in vluchten. De bosbranden in Griekenland - de ergste in tien jaar tijd - staan garant voor een tragedie. Onder de tientallen slachtoffers is ook één Belg. Er zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

5. Bus rijdt in Aalter in op werken: 2 zwaargewonden, 19 lichtgewonden

Op de E40 richting kust is deze nacht rond half drie ter hoogte van Aalter een zwaar busongeluk gebeurd. Een bus van de Franse busmaatschappij ouibus reed in op werken in Aalter. In de bus zaten verschillende internationale passagiers. Twee mensen, onder wie de chauffeur, raakten zwaargewond.

Hulpdiensten bij een bus van het Nederlandse bedrijf Oostenrijk, na een ongeluk op de E40.Beeld ANP

6. Staking Ryanair: 80 procent van Belgisch personeel op Brussels Airport legt werk neer

De staking bij Ryanair vandaag en morgen zal al zeker zowat 23.500 passagiers van en naar België treffen: 16.500 op Charleroi en meer dan 7.000 op Brussels Airport. Dat blijkt uit een rondvraag bij de betrokken luchthavens. Ongeveer 80 procent van het Belgische personeel op Brussels Airport legt het werk neer.

7. In Pakistan kan er maar een de verkiezingen winnen, en het leger weet wie

De verkiezingen in Pakistan vandaag zijn de derde op rij zonder militaire coup, een record. Maar vrij en eerlijk verlopen ze volgens velen allerminst. "Het establishment" doet er alles aan om de uitkomst te beïnvloeden. Toch wijzen de polls nog op een nek-aan-nekrace.

Aan het koffieapparaat

8. Hoe de elektrische fiets uit het verdomhoekje verdween

Eén op de tien Vlamingen gebruikte vorig jaar een elektrische fiets. En dat voor een vervoersmiddel dat toch vooral bij ouderen populair was, maar de gewone fietser links liet liggen. Hoe is elektrisch fietsen uit dat verdomhoekje geraakt?

9. Zo gaat uw lichaam de hitte te lijf

Niet alleen huizen hebben een thermostaat, het lichaam heeft er ook één. Centraal gelegen in het brein bevindt zich de hypothalamus, een hersengebied dat onder meer de temperatuur in het lichaam regelt. Bij een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius functioneert alles optimaal, bij hogere temperaturen komt het lichaam in actie om de boel te koelen. Met een goede reden: vanaf 43 graden sterven cellen af.

Fortnite.Beeld RV

10. Waarom het computerspelgenre battle royale een potentiële goudader is voor de game-industrie

Elkaar vermoorden op een eiland tot er nog maar één overblijf: het gameconcept dat bij het grote publiek bekend raakte dankzij de hit Fortnite belooft de game-industrie een paar vette jaren. In 2019 zouden de opbrengsten van het genre rond 17 miljard euro liggen.