Direct naar artikelinhoud
IS

Bijzonder zware tol na zelfmoordaanslagen IS in Syrië: nu al meer dan 220 doden

Een van de zelfmoordterroristen sloeg toe op een groentemarkt.Beeld REUTERS

Bij een van de bloedigste verrassingsaanvallen van Islamitische Staat in de Syrische burgeroorlog zijn woensdag volgens activisten meer dan 220 mensen gedood, onder wie tientallen burgers. Minstens vier kamikazes van de terreurmilitie IS bliezen zichzelf op in de door regeringstroepen gecontroleerde stad As-Suwayda, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het is de eerste keer in maanden dat IS aanslagen van deze omvang heeft gepleegd in het land. 

De aanslagen vonden plaats in As-Suwayda, een zuidelijke provincie die onder controle staat van het regime. Volgens directeur Rami Abdel Rahmane van het Observatorium lieten vier kamikazes hun bomgordels ontploffen in de stad As-Suwayda, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Andere kamikazes zouden aanvallen hebben uitgevoerd in het noordoosten van de provincie. 

De balans is intussen opgelopen tot 221 doden, onder wie 127 burgers en 94 regeringsgetrouwe strijders. Sommige mensen zijn thuis geëxecuteerd. Het Observatorium verwacht dat de balans nog verder zal oplopen. “Het gaat om de zwaarste balans in deze provincie sinds het begin van het conflict in 2011”, zegt Rahmane.

Volgens het Observatorium rukten de extremisten op vanuit verscheidene plaatsen, waarna aanhangers van de Syrische regering en IS urenlang vochten. Het officiële Syrische nieuwsagentschap Sana meldde dat één zelfmoordterrorist zich opblies op een markt in de stad. Veiligheidstroepen achtervolgden twee andere kamikazes en doodden de twee voor ze hun explosievengordel tot ontploffing konden brengen. Het leger van Assad slaagde erin de IS-strijders terug te drijven.

'Wij verwachten een moeilijk gevecht. Het goede nieuws is dat ze in de val zitten. Wij gaan ze doden'
Franse brigadier-generaal Frederic Parisot

IS heeft de aanvallen ondertussen opgeëist. Het is maanden geleden dat IS een operatie van deze omvang heeft ontplooid in Syrië, waar de jihadistische groepering grote verliezen moest incasseren en nog slechts een handvol zones controleert.

IS zit in de val


De jihadisten van IS zijn, na vier jaar strijd tegen een internationale coalitie onder leiding van de VS, vrijwel verslagen. Volgens de Franse brigadier-generaal Frederic Parisot, die een hoge functie heeft in de anti-IS-operatie Inherent Resolve, is het kalifaat dat IS in 2014 uitriep nu teruggebracht tot een klein stadje in het oosten van Syrië. Een paar honderd strijders zouden Hajin en omgeving nog verdedigen. Het stadje bevindt zich op zo’n dertig kilometer van de Iraakse grens.

Volgens de Franse generaal, hoofd civiel-militaire operaties van de internationale coalitie, zal het nog twee tot drie maanden duren voor ook dit laatste stukje van het IS-kalifaat is veroverd. "Dat zal het einde zijn van het IS-grondgebied", aldus Parisot in het Pentagon. "Wij verwachten een moeilijk gevecht. Het goede nieuws is dat ze in de val zitten. Wij gaan ze doden."

Het gebied dat IS nu nog in handen heeft, zou zo’n vijfhonderd vierkante kilometer groot zijn. Het IS-kalifaat in Syrië en Irak was in 2014 zo’n 90.000 vierkante kilometer groot. IS telde toen naar schatting 50.000 strijders. Hoeveel rebellen van de beweging zich nog in totaal in Syrië en Irak bevinden, is niet duidelijk.

De Franse brigadier-generaal Frederic Parisot denkt dat de strijd tegen IS nog maar drie maanden duurt.Beeld AFP