Direct naar artikelinhoud
discriminatie

Steeds meer inbreuken op antidiscriminatiewet

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Het aantal geregistreerde inbreuken op de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie, op basis van bijvoorbeeld seksuele geaardheid, is in de periode 2012-2016 gestegen. Het aantal inbreuken liep op van 163 in 2012 tot 185 in 2016. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op een schriftelijke vraag van Daniel Sensaeel (PS).

Senesael vroeg naar gedetailleerde cijfers op vlak van homofobie, maar volgens Jambon wordt - gezien het gevoelige karakter van bepaalde gegevens - de aard van de discriminatie niet geregistreerd in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG). Het gaat hierbij overigens ook maar enkel over inbreuken op de antidiscriminatiewet en niet over gemeenrechtelijke misdrijven zoals het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met een homofoob motief.

Gezien het gevoelige karakter van bepaalde gegevens wordt de aard van de discriminatie niet geregistreerd

Uit hetzelfde antwoord van Jambon blijkt overigens ook dat nog niet elke politiezone over een referentieambtenaar beschikt. Een omzendbrief uit 2013 over het opsporings- en vervolgingsbeleid inzake discriminatie en haatmisdrijven schrijft nochtans voor dat de lokale politie en eerstelijnsdiensten van de federale politie zulke referentieambtenaren moesten krijgen.

Op dit ogenblik zijn er al 171 dergelijke ambtenaren aangeduid. "Wat de lokale politie betreft, beschikt nog niet elke politiezone over een referentieambtenaar. Dat is wel het geval bij elke eerstelijnsdienst van de federale politie", aldus Jambon.