Turks parlement keurt antiterreurwet met strenge regels goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een week na de beëindiging van de uitzonderingstoestand krijgen de Turkse autoriteiten met een nieuwe antiterreurwet verreikende bevoegdheden. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemde vandaag voor het omstreden wetsontwerp van de conservatief-islamitische regeringspartij AKP, deelde het parlement via Twitter mee. De regeling geldt voor drie jaar. De uitzonderingstoestand liep op 19 juli af. President Recep Tayyip Erdogan had de noodtoestand na de couppoging van juli 2016 uitgeroepen en daarna zeven keer verlengd. Tienduizenden mensen werden in die periode opgepakt, ongeveer 130.000 staatsambtenaren verloren hun werk. Mensenrechtenverdedigers en de oppositie hebben gewaarschuwd dat de nieuwe regeling de uitzonderingstoestand onder een andere naam voortzet.

Luidens het wetsontwerp zullen gouverneurs bijvoorbeeld minstens delen van de macht die ze onder de noodtoestand hadden, behouden. Ze hebben de bevoegdheid mensen de toegang tot bepaalde plaatsen te ontzeggen wanneer die ervan verdacht worden dat ze de "openbare orde en veiligheid" zullen verstoren. Ook kunnen de gouverneurs de vrijheid van bijeenkomst inperken. De politie kan verdachten tussen de 48 uur en twaalf dagen vasthouden, langer dan voor de uitzonderingstoestand.

Bovendien regelt de wet het ontslag uit staatsdienst. Mensen die op verdenking van terrorisme ontslagen worden verliezen hun paspoort, net zoals onder de uitzonderingstoestand.

Bron: Belga