REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Europese foie grasproducenten noemen beslissing van Weyts "demagogisch"

De Europese Federatie van foie grasproducenten (Euro Foie Gras) is niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om vanaf 1 december 2023 dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden. De producenten reageren "geshockeerd" en spreken van een "demagogische beslissing".

29 reacties

  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Bert Vanpoucke : Waarom zo negatief ? Op een dag wordt de import ervan verboden. Frankrijk zal nog lang doorgaan : op TV tonen ze de Walt Disney versie van de productie van foie gras: andere voedingsmethodes EN die dwangvoeding gebeurt pas enkele weken voor de slacht. Iemand beweerde zelfs dat de ganzen er naar uitkeken. Haha. Maar alle begin is moeilijk. Er is trouwens veel faux foie gras op de markt. Raak er maar eens aan uit, paté-eters.
  • Bert Vanpoucke

    6 jaar geleden
    Wat kunnen sommigen toch echt naïef zijn !! Foie gras zal nu gewoon geïmporteerd worden uit andere landen. Desnoods verre landen waar er niet eens sprake is van dierenwelzijn. Men wil niet weten hoe het er daar aan toe gaat in de stallen !! En dit terwijl Vlaanderen voortrekkers rol is. Sommige naïevelingen beweren dat verkoop foie gras daalt, terwijl statistieken aantonen dat de verkoop tot over enkele jaren steeds steeg en nu stationair is. Alles behalve dalen !
  • Patrick morel

    6 jaar geleden
    Ik ben tegen dwangvoederen maar Weyts neemt graag dictatoriale beslissingen, zie verkeer. Hij voelt zich de zonnekoning en inspraak en flexibiliteit is onbestaande bij de NV-A
  • Albert Georges

    6 jaar geleden
    Het verbod zou niet alleen vlugger moeten ingevoerd worden, ook de invoer van foie gras zou per direct moeten verboden worden!
  • Peter Janssen

    6 jaar geleden
    Zullen we al die foie gras eters en deze producent zelf eens dwangvoederen? Walgelijk zulke marteling, ik zal het nooit zelfs maar proeven, laat staan kopen.
  1. Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
    Jobat

    Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?

    Een feestdag geeft recht op een betaalde vakantiedag, maar toch ligt het land niet plat: je kan nog steeds medische hulp krijgen, de politie staat paraat en ook op restaurant of café gaan behoort tot de mogelijkheden. Niet iedereen legt het werk dus neer. Mag jouw baas vragen om op een feestdag te werken, of kan hij/zij je daar zelfs toe verplichten? En krijg je dan een bijkomende financiële tegemoetkoming? Jobat.be zet je rechten en plichten op een rij nu mei - de maand met de meeste feestdagen - voor de deur staat.
  2. "Enorme stap vooruit": Vlaanderen keurt verbod op pelsdierkweek en dwangvoeding goed

    "Enorme stap vooruit": Vlaanderen keurt verbod op pels­dierkweek en dwangvoe­ding goed

    Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De bestaande kwekerijen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden - moeten ten laatste in 2023 de deuren sluiten. Ook dwangvoeding, vooral gekend van de productie van foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. De Vlaamse Regering heeft het ontwerp van decreet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) goedgekeurd en het kan nu naar het Vlaams Parlement. “Na onder andere het verbod op onverdoofd slachten en de wetgeving tegen blokstaarten nemen we nu afscheid van achterhaalde praktijken zoals pelsdierkweek en dwangvoeding”, zegt Weyts.