Amelia Earhart en het beeld dat ze moet gezien hebben net voor ze neerstortte, als de hypothese van Richard Gillespie klopt: Gardner Island.
Volledig scherm
Amelia Earhart en het beeld dat ze moet gezien hebben net voor ze neerstortte, als de hypothese van Richard Gillespie klopt: Gardner Island. © AP/Facebook

Tientallen hoorden over radio wanhopige noodoproepen Amelia Earhart. Onderzoekers reconstrueerden er nu haar laatste momenten mee

Buitenland“We hebben water gemaakt. Mijn stuurman is ernstig gewond. We hebben medische zorgen nodig en moeten hulp krijgen. We kunnen het niet lang meer volhouden.” Dat is volgens Richard Gillespie van The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) de allerlaatste authentieke noodoproep die geregistreerd werd van avonturierster Amelia Earheart, enkele dagen nadat haar vliegtuig op 2 juli 1937 van de radar verdween boven de Stille Oceaan. Zijn team maakte een analyse van alle noodoproepen die net na haar verdwijning binnenliepen, op radio’s over de hele wereld. En aan de hand daarvan reconstrueerde hij haar laatste momenten aan boord van de Electra.

22 reacties

  • Steven Moens

    5 jaar geleden
    Er verdween in 1937 in dat hoekje van de Stille Oceaan helemaal niks van de radar. Civiele luchtverkeersleiding zoals we die vandaag kennen bestond nog niet. Vliegen werd gedaan met kaart en kompas, radio en waar mogelijk met visuele orienteeing met wat men zag op de grond. Vliegvelden regelden het beperkte verkeer met radio waar mogelijk en met visuele signalen. Operationele radar was heel beperkt en in praktijk voorbehouden aan militaire grootmachten zoals de VS en Groot Brittannië.
  • Prisoner 24601

    5 jaar geleden
    Ik blijf dit toch raar vinden: hoe een ervaren avonturierster verschillende dagen noodberichten kan uitsturen en in al die minuten slechts 1 keer probeert om de coordinaten door te geven???
  • Bert Verbist

    6 jaar geleden
    Mysterie, akkoord, maar zo zijn er nog ontelbare verdwijningen, nemen we even Bermuda driehoek erbij om er maar voorbeeld te geven wat daar verdwenen is. Maar dit is uit de tijd dat de communicatie niet was zoals nu, geen satellieten, geen gps enz.. Als we dan vlucht MH370 erbij nemen, dan is dat een veel groter raadsel toch.
  • Diane Bernaerts

    6 jaar geleden
    Ongelooflijk dat er zelfs hier in Vlaanderen minstens twee "flat Earthers" rondlopen!
  • Hugo De Schutter

    6 jaar geleden
    @Filip Vanwesenbeeck. Blijkbaar bestond er in 1937 wel al radar. Check jouw bron maar ;) (Wikipedia - radar)
  1. Deze prachtige Griekse villa blijkt in werkelijkheid schuilplaats van Eenheid 29155, een berucht moordcommando van Poetin
    1

    Deze prachtige Griekse villa blijkt in werkelijk­heid schuil­plaats van Eenheid 29155, een berucht moordcom­man­do van Poetin

    Villa Elena. Dat is de naam van een prachtig landhuis annex hotel in het paradijselijke Noord-Griekse kustplaatsje Frama. Maar wie er een kamer wil boeken, is eraan voor de moeite. Volgens onderzoek van de regimekritische Russische nieuwssite ‘The Insider’ zijn de uitbaters spionnen, die werken voor Eenheid 29155 van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Die eenheid is een berucht moord- en sabotagecommando van president Vladimir Poetin.
  2. “Ze zag geen andere oplossing”: Ann (74) overvalt bank om online oplichters te betalen

    “Ze zag geen andere oplossing”: Ann (74) overvalt bank om online oplichters te betalen

    In de Amerikaanse staat Ohio is een 74-jarige vrouw aangehouden voor het overvallen van een bank. Ann Marry wandelde het gebouw binnen en hield de werknemers aan de balie onder schot. Na de overval keerde ze meteen terug naar haar huis in de stad Hamilton, waar niet veel later de politie al aan de deur stond. “De vrouw heeft nog nooit iets gestolen, maar nu was ze wanhopig op zoek naar geld,” vertelt sergeant Brandon McCroskey. “Ze moest naar eigen zeggen geld geven aan een online oplichter en ze zag geen andere oplossing.” Marry blijft in de cel tot ze voor de rechter moet verschijnen.