Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Belgische Syriëstrijder gedood door internationale coalitie

Een luchtaanval in Syrië.Beeld AFP

De Belgische Syriëstrijder Soufiane Makouh (25) is begin juni omgekomen bij een luchtaanval van de internationale coalitie. Volgens de Amerikaanse defensie beraamde hij een aanslag tegen de VS.

CentCom, dat het bevel voert over de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, heeft bekendgemaakt dat de afgelopen drie maanden zes kopstukken van terreurorganisatie IS zijn gedood. Dat gebeurde bij luchtaanvallen van de Internationale Coalitie.  

Op 2 juni is Soufiane Makouh zo gedood. "Hij kwam naar Syrië om aanvallen te plannen tegen de Verenigde Staten en hun belangen", zo staat in een perstekst. 

Of het gaat om een mogelijke aanslag in de VS, of tegen Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, is niet duidelijk. Volgens Het Laatste Nieuws stond hij als enige Belg op een lijst van kandidaat-zelfmoordterroristen die teruggevonden werd in Mosoel en in mei 2017 door Interpol verspreid werd. De Amerikaanse defensie beschouwde Makouh blijkbaar als een kopstuk. 

Waar Makouh is overleden, is niet gekend. Hij is in september 2015, toen 22 jaar oud, vertrokken met Hicham Makouh, Abdellah El Hajjaoui en imam Yussuf El Gbouri. Die laatste is een imam uit Antwerpen, die vanuit Syrië probeerde om tieners uit ons land te ronselen. 

Soufiane Makouh.Beeld Rv

Soufiane Makouh stond sinds november 2016 op de lijst van Belgische terreurverdachten van wie de tegoeden werden bevroren. Hij woonde in ons land in Schaarbeek en zou behoord hebben tot de entourage van de Kamikaze Riders, een Brusselse motorbende met banden met Sharia4Belgium. 

Twee kopstukken van de Kamikaze Riders, Saïd Saouti en Mohamed Keray, zijn in oktober 2016 veroordeeld tot respectievelijk zes en drie jaar cel voor lidmaatschap van een terreurorganisatie. De Kamikaze Riders zijn ook ooit verdacht van het beramen van een aanslag op Oudjaar, maar het parket heeft die verdenking laten vallen bij gebrek aan bewijzen.

Twitter bericht wordt geladen...