Direct naar artikelinhoud
spelend leren

Vakantieblaadjes zijn nog steeds hip: "Het is zelfs nog leuker dan in de klas, want thuis heb ik geen turnles"

Roos Bentein, moeder van Lotte (5) en Lander (7): 'Mijn kinderen zijn vooral dol op de opdrachtjes waarbij ze de ontbrekende sticker in de rij moeten aanvullen.'Beeld Joris Casaer

Stickers plakken, rekensommen maken en het foute woord in het rijtje schrappen. De vakantieblaadjes zijn er weer en houden stand: "We kunnen niet snel genoeg thuis zijn om het plastiekje open te scheuren en eraan te beginnen."

Sommigen zullen het zich nog levendig herinneren, de vakantieblaadjes waarmee je de hele zomervakantie zoet was – of die je van je ouders verplicht moest invullen. Ze zijn nog steeds populair in dit digitale tijdperk en gaan in boekenwinkels vlotjes over de toonbank. Cijfers tonen aan dat de afzet van vakantieblaadjes de voorbije jaren stabiel bleef. Ook bij Standaard Boekhandel zijn ze tevreden: "We hebben er sinds het begin van de zomervakantie al zo'n 100 verkocht in onze winkel", klinkt het bij het filiaal in Koksijde. "We zien hier vaak enthousiaste kinderen over de vloer die samen met hun ouders een boekje uitkiezen."

Tine Wastijn (35), moeder van Sterre (6), ging niet zelf op zoek, maar kocht een vakantieboekje aan via de school, die een briefje mee naar huis had gestuurd. "Ik vind het goed dat mijn dochter haar geheugen ook tijdens de vakantie wat kan opfrissen, maar het moet vooral plezant blijven", vertelt ze. En dat is het ook voor Sterre: "Ik vind die vakantieblaadjes leuk, omdat het voelt alsof ik op school ben. Het is zelfs nog leuker dan in de klas, want ik heb hier geen turnles. Dat doe ik niet graag."

Ook volgens Roos Bentein (33), moeder van Lander (7) en Lotte (5), doen haar kinderen het gewoon heel graag: "We kunnen niet snel genoeg thuis zijn om het plastiekje open te scheuren en eraan te beginnen. Mijn kinderen zijn vooral dol op de opdrachtjes waarbij ze de ontbrekende sticker in de rij moeten aanvullen." Bovendien is het ook een manier om de verveling op de trein of op restaurant tegen te gaan, voegt ze daar nog aan toe.

'Ik vind het goed dat mijn dochter haar geheugen ook tijdens de vakantie wat kan opfrissen, maar het moet vooral plezant blijven'
Tine Wastijn, moeder van Sterre (6)

Concurrentie

Voor vakantieblaadjes kan je in België bij verschillende uitgeverijen terecht die gretig met elkaar concurreren. De Zuidnederlandse Uitgeverij die onder het logo Deltas verschillende vakantieboekjes uitgeeft, Averbode en Van In zijn daar enkele van. Ook Crea-Druk Blondeel, dat de Vakantieblaadjes drukt, vond 31 jaar geleden het gat in de markt: "Ondertussen bieden meer dan 2.000 scholen onze blaadjes aan."

Concurrentie
Beeld Joris Casaer

Uitgever Virginie Blondeel (46) voelt wel de concurrentie van Van In: "De uitgeverij geeft vakantieboeken uit die gelinkt zijn aan de schoolboeken die zij aan die scholen leveren. Dat maakt hen natuurlijk een geduchte concurrent", zegt ze. "Op een bepaald moment zagen wij de verkoop van onze papieren vakantieboekjes afslanken. Daarom zetten wij nu in op een meer speelse manier van leren. Vroeger werden dit soort oefeningen vaker opgelegd door ouders, maar nu ligt de focus sterker op het vrijblijvende."

De Zomerbingel-app, waarin kinderen samen met hun ouders verschillende vragen moeten beantwoorden om op te schuiven op het digitale spelbord, is daar het resultaat van. "Wij verkopen duizenden van die apps en de combinatie van papieren en digitale spelletjes is nu echt wel populair. De papieren versie blijkt nog steeds belangrijk, omdat ouders op die manier beter kunnen nakijken welke opdrachten hun kinderen al hebben afgewerkt", zegt Dennis Jansens van uitgeverij Van In.

Voorzichtig

Standaard Boekhandel weet dat de vakantieblaadjes eind juni traditioneel door scholen worden aangeraden. "Leerkrachten raden de kinderen bij de rapportuitdeling aan om extra oefeningen te maken tijdens de vakantie." En dat geeft een verkooppiek.

Maar daar moeten scholen voorzichtig mee omspringen, vindt Stefaan Grielens, algemeen directeur van de VCLB-Koepel: "Het belang van spelend leren wordt vaak uit het oog verloren. Zeker kleinere kinderen zijn moe aan het einde van het schooljaar. Als je ze dan nog eens aan het werk zet, kan dat dagelijkse stress veroorzaken. Volwassen hebben toch ook recht op hun drie weken vakantie?"

'Volwassen hebben toch ook recht op hun drie weken vakantie?'
Stefaan Grielens, algemeen directeur van de VCLB-Koepel