Direct naar artikelinhoud
China

China trekt toelating voor Facebook al na één dag in

China trekt toelating voor Facebook al na één dag in
Beeld EPA

Facebook heeft het maar één dag volgehouden in China. Nadat het sociale netwerk toelating kreeg om in de Oost-Chinese stad Hangzhou een bedrijf op te richten, wordt die toelating weer ingetrokken. Het is de cyberadministratie in Peking die de beslissing nam, bericht The New York Times. De krant citeert een bron die vertrouwd is met de zaak, maar niet bij naam wou genoemd worden.

Facebook wilde een dochterbedrijf starten dat ontwikkelaars, innovatieve ondernemers en start-ups zou ondersteunen. Eerder richtte Facebook al gelijkaardige firma's op in Brazilië, India, Frankrijk en Zuid-Korea. Het netwerk koos Hangzhou uit omdat de stad veel talent aantrekt. Om het bedrijf op te richten, kreeg Facebook toelating van de Chinese autoriteiten, ondanks het feit dat het sociale netwerk al sinds 2009 wordt geblokkeerd in het land.

Maar die toelating werd nu ingetrokken. Er ontstond onenigheid tussen de nationale internettoezichthouder en de lokale toezichthouder in de provincie Zhejiang, waar Hangzhou gelegen is. De centrale cyberadministratie zou "geërgerd" geweest zijn, omdat ze onvoldoende betrokken werd. De ontwikkeling betekent niet dat Facebook geen kans meer maakt om een onderneming in China op te richten, maar ze maakt het wel onwaarschijnlijker, klinkt het.

Grote firewall

Nadat de toelating weer werd ingetrokken, werden online berichten over het nieuws al snel gecensureerd. De officiële registratie werd onder andere van de nationale website gehaald waar de oprichtingen van bedrijven worden bekendgemaakt. De informatie was alleen nog op websites van commerciële aanbieders als Qixinbao te vinden, die dergelijke officiële mededelingen verzamelen. 

Het bedrijf zou de eerste officiële vertegenwoordiging van Facebook op de Chinese markt geweest zijn. De 'grote firewall' van China blokkeert het netwerk al bijna tien jaar. China's censuur verstoort sinds vorig jaar ook Facebook-berichtendienst WhatsApp, dat niet meer kan gebruikt worden. Andere sociale netwerken als Twitter, Instagram, YouTube en zelfs de Google-zoekrobot zijn in China geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor buitenlandse nieuwssites.