Direct naar artikelinhoud
Droogte

Hittegolf is officieel: derde dag meer dan 30 graden in Ukkel, Antwerpen neemt extra droogtemaatregelen

Federale regering neemt maatregelen om landbouwsector te steunen
Beeld Joris Casaer

In Ukkel heeft het kwik kort voor de middag de 30 graden overschreden. Daarmee is het officieel: we beleven een hittegolf. Mede door de hitte geldt in grote delen van Vlaanderen de waakzaamheidsfase voor leidingwater. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) laat ondertussen weten dat de regering maatregelen neemt om getroffen boeren te helpen.

Vanaf nu kunnen we officieel van een landelijke hittegolf spreken. In het officiële meetstation in Ukkel is de temperatuur kort voor de middag naar 30 graden geklommen. Daarmee is die grens drie dagen op rij bereikt.

Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens vijf opeenvolgende dagen een temperatuur van 25° Celsius of meer wordt opgemeten, waarvan minstens drie dagen met temperaturen van 30° Celsius of meer. Sinds 22 juli klom de temperatuur dagelijks tot minstens 25 graden.

Twitter bericht wordt geladen...

Verwacht wordt dat de hitte nog minstens enkele dagen aanhoudt. De vorige hittegolf dateert van juni 2017. De langste hittegolf vond plaats in 1976 en duurde 17 dagen.

Waarschuwing ingetrokken

De koepel van Vlaamse waterbedrijven AquaFlanders trekt intussen haar waarschuwing in die eerder vandaag werd verstuurd voor grote delen van Oost- en West-Vlaanderen en vijftien gemeenten in Vlaams-Brabant. AquaFlanders vroeg inwoners spaarzaam om te gaan met het leidingwater. "Als de vraag nog verder toeneemt, zijn bevoorradingsproblemen niet uitgesloten", klonk het. Intussen is echter gebleken dat het bericht werd uitgestuurd vanwege een technische communicatiefout bij AquaFlanders.

Het ging om een oud bericht, dat vier weken geleden verstuurd werd. Intussen is de situatie er niet op verbeterd, maar volgens AquaFlanders is er geen reden tot ongerustheid. "Er is geen acuut probleem", klinkt het. 

Waarschuwing ingetrokken
Beeld iStock

Wel is in heel Vlaanderen nog steeds een sproeiverbod van kracht, dat per provincie licht verschilt. Een overzicht van de maatregelen en de straffen die u riskeert als u het verbod overtreedt, vindt u hier.

Regering steunt boeren

De federale regering neemt vijf concrete, sociaal-economische maatregelen om de landbouwsector te steunen. Die sector wordt zwaar getroffen door de aanhoudende droogte. Concreet probeert de regering het makkelijker te maken voor boeren om hun sociale lasten in te lossen, nu ze door de aanhoudende droogte mogelijk lange tijd zonder inkomsten zitten.

Zo zullen de getroffen landbouwers een jaar uitstel kunnen krijgen op de betaling van hun sociale bijdragen voor het derde en vierde trimester van 2018 en het eerste trimester van 2019. Zij kunnen dat doen via een eenvoudige aanvraag bij de sociale verzekeringskas, zonder extra kosten. Ducarme laat ook weten dat wordt gekeken of dossiers voor de vrijstelling van bijdragen niet kunnen worden gebundeld. Dat zou moeten zorgen voor een versnelde en uniforme behandeling van de dossiers. Ducarme werkt aan de erkenning van "sector in crisis". Dat zou het makkelijker maken de sociale bijdragen te verlagen.

De overige twee maatregelen kwam minister Ducarme overeen met zijn collega van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Het gaat onder meer over een betalingsplan voor sociale bijdragen aan de RSZ voor getroffen ondernemingen. De aanvraag kan online gebeuren via een formulier dat terug te vinden is op de portaalsite van de sociale zekerheid. De werkgever krijgt binnen de tien werkdagen antwoord. Een vrijstelling van interesten in geval van laattijdige betaling van de werkgeversbijdragen is ook mogelijk, indien de voorgaande trimesters tijdig werden betaald.

Antwerpen neemt extra maatregelen tegen droogte

Er waren sinds dinsdag al enkele maatregelen van kracht maar het pakket wordt uitgebreid na een eerste evaluatie van de coördinatiegroep Droogte en Waterschaarste. De maatregelen gaan meteen in. Dat besliste provinciegouverneur Cathy Berx vandaag.

Zo is het verboden om water te capteren uit alle onbevaarbare waterlopen. Daarmee volgt de provincie onder meer het voorbeeld van West- en Oost-Vlaanderen. Er is wel nog een uitzondering voor een beperkte captatie om vee dat buiten staat nog water te geven. Het is ook verboden om leidingwater te gebruiken voor onder meer het wassen van auto's, het vullen van zwembaden en het besproeien van velden en grasperken. Voor de land -en/of tuinbouw en particuliere voedselproductie wordt wel nog een uitzondering gemaakt. Net zoals in andere provincies is het verboden tussen 8 uur en 20 uur om om het even welk type water, dus ook grond- en regenwater, te gebruiken voor bovengenoemde activiteiten.

'We vragen wel uitdrukkelijk aan iedereen om maximaal gebruik te maken van een ander type water dan leidingwater'
Cathy Berx, Antwerps provinciegouverneur

"Je moet dit besluit van de coördinatiegroep zo interpreteren dat zuinig waterverbruik verzekerd moet kunnen blijven met het oog op de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van mens en dier. Zeker in tijden van grote of aanhoudende hitte zoals nu", zei gouverneur Berx. "We vragen wel uitdrukkelijk aan iedereen om maximaal gebruik te maken van een ander type water dan drink/leidingwater, tenzij wanneer dit om de veiligheid en gezondheid van mens en dier noodzakelijk is. Ook hier geldt weer: gebruik alle water, ongeacht herkomst, spaarzaam en doordacht."