Direct naar artikelinhoud
Ecologie

Bedrijfsmoestuin oogst succes: "Zelfs na een negatief evaluatiegesprek kan het helpen"

Bedrijfsmoestuin oogst succes: "Zelfs na een negatief evaluatiegesprek kan het helpen"
Beeld @skyfarms

Het groen tekent zich steeds vaker af op het bedrijfsbeton. De voorbije jaren maakten Brusselse bedrijven grote investeringen in kantoormoestuinen. "Ongelooflijk hoeveel positieve energie ik hier uithaal."

"Ik kan me volledig ontspannen, lachen met de collega's en af en toe eens een wortel of een radijs mee naar huis nemen", zegt Amandine van den Bussche (42), international mobility manager bij energieleverancier Engie. Skyfarms, een onderneming die gespecialiseerd is in stadstuinen, ging vorig jaar van start met een coachingsessie in de nieuw aangelegde moestuin in het hoofdkantoor van Engie en spreekt van een groot succes: "Wij zijn begonnen met 20 à 25 man per week en moeten nu zelfs werken met wachtlijsten." 

Van den Bussche kreegt begin dit jaar de kans om deel te nemen aan de sessie na een tijdje op de wachtlijst: "Ik ben met duurzaamheid bezig en vind het dan ook mijn plicht om mee te werken met dit project. Wat ik hier bijleer kan ik bovendien toepassen in mijn eigen moestuin." 

Succes

Volgens Skyfarms krijgen zij steeds meer aanvragen van bedrijven om daar een stukje moestuin in te richten. Ook ING en BNP Paribas klopten reeds aan bij het bedrijf. Wat verklaart hun succes? Mieke Deceuninck, medewerker van Skyfarms, denkt dat het bedrijf kan profiteren van twee trends die steeds sterker naar voren komen. "In onze maatschappij is er alsmaar meer aandacht voor ecologie en daarnaast zijn bedrijven ook meer alert voor het welzijn van hun werknemers in tijden van burn-outs."

Pepijn Verheyen, voorzitter van Natuur en Mens vzw en medeoprichter van Belgisch onderzoeksplatform Tuinlabo, draait de rollen om en vraagt zich af waarom bedrijven het niét zouden doen. "Je hebt maar 30 centimeter bodemgrond nodig en het is makkelijk uit te breiden en te hernieuwen." Hij is er van overtuigd dat bedrijfsmoestuinen enkel maar voordelen kunnen bieden. "Het telen van groenten brengt je in contact met bodembacteriën waardoor het immuunsysteem versterkt wordt en je dus minder vaak ziek bent. Bovendien brengt het medewerkers ook even in beweging. Dat kan zeker geen kwaad."

'Het telen van groenten brengt je in contact met bodembacteriën waardoor het immuunsysteem versterkt wordt'

Volgens omgevingspsychologe Sara Adriaensen kunnen de bedrijfsmoestuinen niet alleen een positief effect te weeg brengen op fysiek, maar ook op psychologisch vlak. "Het is al meermaals aangetoond dat de natuur de mens vrijgeviger, creatiever en zelfverzekerder maakt." Dat bevestigt ook Verheyen: "Het telen van groenten vergroot de zelfredzaamheid, waardoor het zelfbeeld binnen het bedrijf verbetert. Zelfs na een negatief evaluatiegesprek kan je door het bezig zijn met je handen nog altijd zelfvoldoening creëren. Je komt ook meteen zintuiglijk in aanraking met je realisatie: je voelt, ziet, ruikt het resultaat meteen."

Brein nog niet aangepast

Bovendien zorgt het achteraf ook voor betere concentratie, volgens Adriaensen: "Wanneer we met activiteiten bezig zijn, zoals het lezen van mails, is onze directe aandacht vereist. Dit kunnen we echter niet eindeloos volhouden, waardoor we rustmomenten in de natuur nodig hebben zodat onze hersenen kunnen herstellen. Ons brein is nog niet volledig aangepast aan de moderne samenleving."

Ten slotte kan de relatie met je collega's er enkel maar beter op worden, besluit Adriaensen: "Het zorgt voor een gezonde bedrijfssfeer in een vrije context waar de hiërarchie minder van belang is."