Hittegolf is officieel een feit: temperatuur in Ukkel weer boven 30 graden, pieken tot 38 graden

Het is officieel: België beleeft momenteel een hittegolf. Dat bevestigt weerman David Dehenauw aan Het Nieuwsblad. De temperatuur heeft vandaag voor de derde dag op rij de grens van 30 graden overschreden in Ukkel.

nkdr, adm, gjs

Het is donderdagnamiddag voor de derde dag op een rij tropisch warm in ons land, met in Ukkel gemeten temperaturen van 31,7 graden. Dat betekent dat België een hittegolf beleeft. Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens 5 opeenvolgende dagen een temperatuur van 25° of meer wordt opgemeten, waarvan bovendien minstens 3 dagen met temperaturen van 30° of meer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sneuvelt de recordtemperatuur?

Volgens het hoofd van het KMI gaan we de recordtemperatuur van 2015 net niet verbreken. “Toen is op een eiland in de Maas bij Luik met 38,8 graden het absolute Belgische record gemeten”, aldus weerman David Dehenauw. “Vandaag voorzien we uitschieters tot 38 graden in de regio Luik en de Kempen. In het centrum van het land kunnen uitkomen op 35 of 36 graden.”

En wat met het hitterecord in Ukkel? Dat staat ook 38,8 graden en werd gemeten op 27 juni 1947. Toen waren de meetmethodes niet zo accuraat, omgerekend naar hedendaagse standaarden zou dat uitkomen op 36,6 graden.

Langste hittegolf ooit?

De huidige hittegolf kan de langste ooit worden, meldt MeteoVista. “Als het dit weekend in Ukkel op beide dagen 25 graden of meer wordt, komt dit record in zicht. Waarschijnlijk komen de maxima uit op ruim 25 graden, maar zeker is het nog niet. De totale lengte van de hittegolf kan volgens de huidige berekeningen uitkomen op 26 dagen. De langste hittegolf in Ukkel tot nu toe was van 10 augustus tot en met 28 augustus 1947. Dit lengterecord van 19 dagen kan dus verpulverd worden.”

Morgen kans op fel onweer

Het is dus snikheet en het wordt nog warmer. Aan de kust brengt een zeebries in de namiddag wat soelaas: daar halen we maxima tot 30°. Het blijft overwegend droog, al kunnen stapelwolken hier en daar wel uitgroeien tot plaatselijke onweersbuien.

Ook donderdag blijft het broeierig warm en dat kan gepaard gaan warmteonweer “en dat kan fel zijn, met hevige windstoten en zelfs hagel vooral na de middag en in het westen en het centrum van het land”, aldus nog de weerman.

Vrijdagavond- en nacht wordt het overal wisselend tot zwaarbewolkt, met kans op regen- en onweer. In het oosten van het land is het wachten tot het einde van de nacht vooraleer er een spatje regen valt. Het blijft opnieuw zacht, met minima tot 23 °.

Het weekend kondigt zich iets koeler aan. Zaterdag verwacht het KMI tijdelijk veel bewolking en regen- of onweersbuien, al komen er in de namiddag wel opklaringen aan vanaf de kust. De maxima liggen tussen 22 en 27°, met aan zee een vrij krachtige wind. Zondag opnieuw droog met opklaringen, met maxima tussen 22 en 27°.

Begin volgende week meestal wisselend bewolkt maar wel droog, al is er kans op een plaatselijke bui. Het blijft warm, met maxima tussen 25 en 30°. Woensdag opnieuw veel zon, vanaf donderdag mogelijk opnieuw wat warmer met maxima tegen de 30° in het centrum.

LEES OOK. Kan je vannacht niet slapen door de hitte? Dan kan je hier gaan zwemmen om af te koelen

“Tijdens het weekend gaat het ietwat wat afkoelen, zaterdag halen we om bij 26°, zaterdag is er ook kans op regen met eventueel onweer. Zondag wordt het opnieuw zonnig.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES MEER. Hete zomer kan tot 2.500 doden eisen (en lang niet alleen bij bejaarden)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen