Direct naar artikelinhoud
Brexit

Muzikanten laten optredens links liggen want "visumproces vernederend sinds brexitreferendum"

Een sfeerbeeld van een van de voorgaande edities van het Britse festival Womad.Beeld Wikimedia Commons/York Tillyer

Sinds het brexitreferendum is het zo "moeilijk en vernederend" geworden om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, dat muzikanten er liever niet meer optreden. Dat zegt Chris Smith, de organisator van het wereldmuziekfestival Womad.

Door de ingewikkelde visumprocedure ondervindt de organisator dit jaar grotere moeilijkheden om de affiche van het festival ingevuld te krijgen. "De wereld heeft nooit meer nood gehad aan evenementen als Womad dan nu", zegt Smith aan Radio Times. "Het festival staat voor tolerantie, begrip en openheid maar die cultuur wordt verpletterd als politici naar rechts opschuiven."

Dit jaar staan op Womad artiesten uit 126 landen geprogrammeerd. Maar volgens Smith zagen velen zich genoodzaakt om zich terug te trekken. "Ze aanvaardden onze uitnodiging, bekeken daarna de visumprocedure en zeiden dat ze niet kwamen. Ze vinden de procedure te ingewikkeld, te duur en vernederend. Dat is een situatie waar we ons voor zouden moeten schamen."

De organisatie probeert het probleem op te lossen door teamleden naar het Europese continent te sturen, om de artiesten daar te ontmoeten en naar het Verenigd Koninkrijk te begeleiden. "Afrikaanse artiesten geraken gemakkelijk in Parijs of Rome", klinkt het.

Womad (World of Music, Arts and Dance) werd in 1982 opgericht door Peter Gabriel. Sindsdien vond het uitbreiding naar de rest van de wereld. Het Britse festival vindt van vandaag tot zondag plaats in Wiltshire. Headliners zijn Amadou & Mariam, Django Django en Leftfield.