Direct naar artikelinhoud
Goop

Het stenen vagina-ei van Gwyneth Paltrow levert haar controverse op (en fortuinen)

Actrice en 'Goop'-zakenvrouw Gwyneth Paltrow. Ze schuwt de controverse niet.Beeld AP

Van 'vagina-eieren' voor een beter seksleven tot een dieet van onbehandelde geitenmelk: de aanpak van Goop, het lifestylemerk van de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow, is omstreden. Nu blijkt dat een deal met uitgeverij Condé Nast is afgesprongen omdat Paltrow haar tips niet wil gefactcheckt zien.

U kent Gwyneth Paltrow (45) van het witte doek, maar tegenwoordig is ze ook gezondheidsgoeroe en oprichter van een van de meest controversiële lifestylemerken van het moment: Goop. Paltrow is het onlineplatform in 2008 gestart, intussen is het uitgegroeid tot een een megalomaan portaal dat gezondheidsadvies, seks- en reistips, kleding en cosmetica aanbiedt. Dankzij uitvoerige product placement en advertenties wordt de waarde van Goop intussen op ruim 200 miljoen euro geschat.

Vorig jaar kwam Vogue-uitgeverij Condé Nast met Paltrow overeen om vier keer per jaar een Goop-magazine uit te brengen, maar na twee nummers werd de deal al stopgezet. De uitgeverij wilde al het lifestyle-advies gefactcheckt zien, de actrice zag dat niet zitten.

Paltrow wilde interviews brengen met niet-traditionele 'healers', zoals Goop dat online al deed. Ze vond en vindt het naast de kwestie of hun antwoorden medisch en wetenschappelijk correct waren, zo blijkt uit een interview in The New York Times. "We maken nooit statements", zegt ze, waarmee ze bedoelt dat Goop iets nooit als een feit benadert. Het platform wil 'onconventionele stemmen gewoon vragen stellen'. "De aanpak van Condé Nast (om te factchecken, FVD) is oldskool."

Vaginaal stoombad

Goop, genoemd naar Paltrows initialen GP, is tien jaar geleden normaal gestart: met een nieuwsbrief die wat recepten en detox- en meditatietrucs aanprijst. Niets onwetenschappelijks. Maar Goop staat in het Engels ook voor iemand die niet meer in aanraking lijkt met de realiteit en dat mag u de laatste jaren letterlijk nemen bij het platform.

Nu al legendarisch zijn de groene edelstenen in de vorm van een ei die u op de website kunt kopen om uw seksleven te verbeteren. Eén ei kost 56 euro en volgens de Goop-website helpen ze "orgasmes te verhogen en de cyclus in evenwicht te brengen". Maar volgens critici kunt u evengoed een opgezette honingdas in uw yoni – Goop-taal voor vagina – steken. Er is geen effect, integendeel: het kan irriterend werken. Gynaecologen waarschuwen dat de stenen heel poreus zijn en ze niet zeker weten of de eieren verschoond kunnen worden tussen gebruik. 

De befaamde 'vagina-eieren'.Beeld rv

Andere highlights op Goop: de 'Mugworth V-steam', een vaginaal stoombad in een spa in Los Angeles dat voor 43 euro per halfuur (zogezegd) de baarmoeder reinigt. Ook dat proces wordt door gynaecologen bekritiseerd omdat het niet enkel de natuurlijke pH-balans kan verstoren, maar ook tot gevaarlijke brandwonden kan leiden.

'Dokter' Linda Lancaster, een 'natuurpathische fysioloog' en in geen geval een dokter, adviseert op de site dan weer om acht dagen lang niets anders te eten of drinken dan onbehandelde geitenmelk. Zo raakt u 'eindelijk' de parasieten in uw lichaam kwijt. Mocht u die al hebben, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt – enkele studies hebben zelfs aangetoond dat overmatige consumptie van ongepasteuriseerde geitenmelk net tot parasieten kan leiden.

Getekend, de wetenschap

De Canadees-Amerikaanse gynaecoloog Jennifer Gunter kon de oproepen om je vrijwillig te laten steken door bijen voor een mooiere huid en je darmen te spoelen met koffie niet meer aan. Ze heeft Paltrow een open brief geschreven die al 800.000 keer is gelezen: "Tampons zijn niet schadelijk, groenten met lectines doden ons niet, vagina's moeten niet gestoomd worden. Getekend, de wetenschap."

De kritiek zal Paltrow worst wezen. Vorige maand haalde Goop 2,4 miljoen unieke bezoekers. De podcast werd tot 650.000 keer per week beluisterd. Hoe vreemder Goop wordt, hoe meer lezers het krijgt. "Laat ze maar tetteren, ik verdien er geld mee", zo citeert The New York Times haar nog.

'Laat ze maar tetteren, ik verdien er geld mee'
Gwyneth Paltrow