Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

"Trumps tweets kunnen tegen hem gebruikt worden in Rusland-onderzoek"

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AP

Robert Mueller, de speciaal aanklager die het onderzoek leidt naar de mogelijke samenzwering tussen Rusland en de Trump-campagne tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, zal de tweets van de Amerikaanse president onder de loep nemen. Dat schrijft The New York Times

Het team van Mueller onderzoekt of Trump met bepaalde tweets de rechtsgang heeft proberen te belemmeren, schrijft The New York Times op basis van drie bronnen die op de hoogte zijn van de zaak. Mueller is met name geïnteresseerd in tweets waarin Trump minister van Justitie Jeff Sessions, ex-FBI-directeur James Comey en ex-FBI-vicedirecteur Andrew G. McCabe viseerde. De drie mannen zijn voorname getuigen in het onderzoek.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Trump trekt via Twitter vaak van leer tegen Muellers onderzoek, dat hij steevast "de ergste mensenjacht uit de Amerikaanse geschiedenis" noemt. Via zijn favoriete socialemediaplatform deed Trump al meermaals minachtend over James Comey, die hij "achterbaks" noemt, en uitte hij zijn ongenoegen over Jeff Sessions, omdat die zich had gewraakt in het Rusland-onderzoek.

De tweets zouden mogelijk worden toegevoegd aan het dossier van belemmering van de rechtsgang door Trump. De speciaal aanklager onderzoekt daarvoor onder meer ook ontmoetingen onder vier ogen met Comey, Sessions en andere belangrijke functionarissen over het Rusland-onderzoek, misleidende verklaringen van het Witte Huis, publieke aanvallen en mogelijke beloftes van gratieverleningen voor belangrijke getuigen.

Twitter bericht wordt geladen...

Trumps advocaten vertelden aan de Times dat er volgens hen geen sprake is van belemmering van de rechtsgang, al zouden sommigen van hen privé wel bezorgdheid geuit hebben over de kracht van Muellers argumentatie wanneer hij alle berichten en andere aspecten in beschouwing brengt.

"In stilte"

"Als je de rechtsgang gaat belemmeren, doe je dat in stilte, niet in het openbaar", reageerde Trumps advocaat Rudy Giuliani. Muellers onderzoek focust zich op sommige private handelingen van Trump, zoals wanneer hij tijdens een privégesprek met James Comey aandrong op diens loyauteit, maar ook op zijn openbare gedrag. 

Mueller onderzoekt ook of het ontslag van Comey, die in mei vorig jaar door Trump aan de deur werd gezet, eveneens beschouwd kan worden als belemmering van de rechtsgang. De speciaal onderzoeker werd zelf aangesteld na het ontslag van Comey om klaarheid te scheppen in het Rusland-dossier.

Twitter bericht wordt geladen...