Schuilkelder uit Tweede Wereldoorlog ontdekt onder speelplaats: “Leerlingen zaten er met gasmaskers te wachten tot de bommen weg waren”

© STAD GENT

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bij het vernieuwen van de speelplaats van De Kleurdoos, een stedelijke kleuter- en lagere school in de Onderwijsstraat in Ledeberg, zijn werklui gestoten op een ondergrondse schuilkelder.

Geert Neyt

Niemand op school wist dat de kelder onder de stenen van de speelplaats zat. De zichtbare luchtgaten werden altijd beschouwd als afvoerputjes voor regenwater. De kelder werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd om de leerlingen van de toenmalige kostschool bij een eventuele bomaanval te beschermen.

“Het is niet duidelijk of de schuilkelder ooit gebruikt is bij een bomalarm, maar alvast één buurtbewoner vertelde dat hij als kind nog met een gasmasker in de kelder had moeten zitten”, zegt Leo Van Cauter, projectleider van de werken. “Maar het is uitzonderlijk dat een school een eigen schuilkelder had.”

Giftig?

De kelder heeft trapjes naar twee verschillende ingangen en bood ruimte aan 175 leerlingen. De houten bankjes en de bomwerende deur zijn door de jaren heen weggerot door het water dat 80 centimeter hoog stond. Alleen een verroeste olielamp werd teruggevonden. De archeologische dienst zou de schuilkelder graag behouden, maar de stadsdiensten onderzoeken eerst of dat verantwoord is. De koolteer waarmee het omhulsel van de kelder is ingesmeerd is immers giftig. “Als het kan, zal men proberen om de leerlingen bij de start van het nieuwe schooljaar te laten kennismaken met de vondst onder hun speelplaats.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen