Schuilkelder ontdekt onder Gentse speelplaats

Bij graafwerken op de speelplaats van basisschool De Kleurdoos in de Gentse deelgemeente Ledeberg werd een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd.

Wellicht nooit gebruikt

Volgens opzoekingen van de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie Gent dateert de schuilkelder uit 1943 en deed het gebouw in de eerste plaats dienst als schuilplaats voor leerlingen en personeel van de school. Later konden ook omwonenden er buiten de schooluren gebruik van maken. Op nog bestaande plannen staat vermeld dat de kelder plaats bood aan 175 personen, maar volgens de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de structuur ooit effectief gebruikt is om te schuilen. (lees verder onder de foto's)

schuilkelder onder water ingang tot schuilkelder

Onder een teerlaag

De schuilkelder is bedekt met een laag koolteer, een materie die vroeger zeer frequent werd gebruikt als waterafdichting voor gebouwen. Sinds 1998 is het gebruik van teer verboden. Aangezien de schuilkelder onder een laag gestabiliseerd zand lag met daarboven nog een afdekking door betontegels, is de kans zeer gering dat de grenswaarden voor vervuilende uitstoot werden overschreden. Om hierover zekerheid te hebben, zullen er eerst nog enkele testen worden uitgevoerd. Als preventieve maatregel is de schuilkelder intussen opnieuw afgedekt met een grondlaag.

Meest gelezen