© Joren De Weerdt

OPROEP. Hebt u uw voornaam laten veranderen?

Het zal vanaf volgende week niet langer anderhalf jaar duren eer je je voornaam officieel kan laten wijzigen. De ambtenaar van burgerlijke stand kan je metéén een nieuwe voornaam geven, tenminste als je de wijziging goed hebt gemotiveerd en er geen andere bezwaren zijn. Hebt u van de huidige wet gebruik gemaakt en uw voornaam laten wijzigen?

ph

Je moest tot nu bij de federale overheidsdienst Justitie terecht, waar je zeker anderhalf jaar moest wachten op de finale beslissing. Door een wetswijziging kan je voortaan in je eigen gemeente bij de ambtenaar van burgerlijke stand aankloppen. Die bekijkt je motivering en kan, als er geen extra onderzoek nodig is, meteen beslissen.

De gemeenten bepalen ook zelf de prijs van de wijziging. Tot nu bestond er een eenheidstarief van 490 euro. Transgenders krijgen de wijziging voor 49 euro. Die ‘korting’ van 90% blijft ook behouden in de nieuwe wet.

Hebt u uw voornaam laten veranderen en wil u daarover getuigen in Gazet van Antwerpen? Antwoord via onderstaand formulier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER