Warmste dag ooit in Oost-Vlaanderen, KMI waarschuwt voor hagelbuien

Dat het warm is, moeten we je niet meer vertellen. De hoogste temperatuur werd vandaag gemeten in het Oost-Vlaamse Zelzate, waar het kwik piekte naar 38,2 graden Celsius - de hoogste temperatuur voor de provincie sinds de metingen. Het KMI waarschuwt voor vanavond nog voor hagel en onweders, die vooral in het westen van het land kunnen opduiken.

nkdr

In Ukkel is omstreeks 13 uur een temperatuur van 34,6 graden Celsius gemeten. Dat is de hoogste dagtemperatuur die ooit op een 27ste juli is gemeten in Ukkel. Het vorige dagrecord van 32,4 graden uit 1928 is daarmee “verpulverd”. Dat melden weermannen Frank Deboosere en David Dehenauw op Twitter.

Dehenauw voorspelde eerst nog dat we het algemene hitterecord van 38,8 graden vandaag wel eens achter ons zouden kunnen laten, maar dat cijfer komt voorlopig niet in zicht. Vrijdagnamiddag werd de hoogste temperatuur een tijd lang gemeten in het Vlaams-Brabantse Sint-Pieters-Rode. Daar piekte het kwik naar 37,2 graden Celsius, een nieuw stationsrecord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iets na achten liet Dehenauw weten dat in Zelzate vandaag 38,2 graden werd genoteerd, een stationsrecord en meteen ook de hoogste temperatuuur in Oost-Vlaanderen sinds het begin van de metingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alle records die we niet gaan halen

Ondanks alle records van de laatste dagen, zal juli 2018 niet de geschiedenis ingaan als de warmste juli-maand ooit. Die eer is weggelegd voor juli 2006, toen de gemiddelde temperatuur 23.6 graden Celsius bedroeg. Ter vergelijking: voor deze maand hebben we voorlopig een gemiddelde temperatuur van 21.3 graden, en dat verschil zal waarschijnlijk niet meer goedgemaakt worden.

En hoe zit het nu met die fameuze zomer van 1976, zijn we nog ver verwijderd van dat record? “Wel, eigenlijk is dat een groot misverstand”, aldus Dehenauw. “De zomer van 1976 staat zelfs niet in de top 10 van droogste zomers en ook de huidige zomer zal daar geen plaats in krijgen. Daarvoor is er in juli alleen al te veel neerslag gevallen.”

Waarom dan in het begin van de week wel nog de vergelijking gemaakt werd? Weermannen kijken steevast naar een periode van 90 dagen om te vergelijken. In een periode van 90 dagen voor 24 juli, leek het alsof we de droogte van 1976 benaderden. En omdat die zomer bij velen onder ons nog in het collectief geheugen zit, is het niet gek om daarmee te vergelijken.

De droogste zomer ooit is nog steeds die van 1921, toen er amper 43 liter neerslag per vierkante meter viel in België. Hoeveel neerslag er dan viel in 1976? “Alvast meer dan 117 liter per vierkante meter”, vertelt Dehenauw ons. “Dat is de hoeveelheid van de zomer op de tiende plaats.”

KMI waarschuwt voor hagel

Het KMI waarschuwt dat er vrijdagavond nog kans is op enkele geïsoleerde warmte-onwerders, die gepaard kunnen gaan met hagel. Lokaal kan er ook wateroverlast optreden. Vooral in het westen van het land zijn er meer gestructureerde onweders mogelijk, met kans op felle windstoten, hagel en wateroverlast. Ook na middernacht verwacht het KMI nog buien met plaatselijk onweer. De onweders verlaten het land pas in de loop van zaterdag.

Het West-Vlaamse Elverdinge, deelgemeente van Ieper, werd rond 15 uur alvast verrast door een stevige wolkbreuk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen